Budapesten szereztek szakmai tapasztalatokat a Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai

2019. november 14. - 07:59 | Régió

Negyedik alkalommal vettek részt az Erasmus+ külföldi szakmai képzést támogató programjában a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakán tanulók.

Budapesten szereztek szakmai tapasztalatokat a Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai
Az iskola felvételei - további képekért kattints!

Idén tizennégyen vágtak neki a budapesti szakmai gyakorlatnak, amelynek helyszíne három impozáns fővárosi szálloda: a Városliget kapujában fekvő csendes, családias Benczúr Hotel, a kifinomult és elegáns négycsillagos K+K Hotel Opera és a Kálvin tér közelében fekvő ékszerdoboz, a Hotel Memories voltak.

Többségük az étterem, néhányuk a konyha, egy diáklány pedig a housekeeping csapatának munkáját igyekezett három héten át napi nyolc órán keresztül erősíteni. Ottlétük során elsajátíthatták a híres magyar vendéglátás fortélyait. Minden diák megtapasztalhatta, hogy a siker egyetlen kulcsa a közös erőfeszítés, a csapatmunka. Elmondásuk alapján jó volt részesei lenni egy nagyszerűen működő szakmai közösségnek, ahol a hierarchiában feljebb álló nem érezteti, hogy ki a főnök, ahol a jól elvégzett munka után minden esetben, akár napi gyakorisággal is, dicséret jár. A fővárosi vendéglátósok közvetlen hozzáállása, nyitottsága, segítőkészsége gyorsan átlendítette a diákokat a kezdeti bizonytalanságokon, így pár nap elteltével már rendkívül rutinosan, magabiztosan és önállóan végezték munkájukat.

Különleges élmény volt dolgozniuk a belvárosi háztetők ölelésében látványkonyhát üzemeltető Hotel Memories tetőteraszán, ahol először a séf irányításával, majd egyedül szezonális, helyi alapanyagokból őzburgert, chutney-t, pestót, quiche-t, kőrözöttet készítettek, ill. egzotikus koktélokat kevertek. Az egyes szakgyakorlati helyszíneken elsajátították a vendéglátóipari kávégépek profi kezelését, tanácsokat kaptak azzal kapcsolatban, hogyan kell ügyesen a vendégek között mozogni, miként a legpraktikusabb a rendeléseket felvenni. Ezen kívül megtapasztalhatták, milyen egy 260 személyes konferencia étel- és italkínálatát biztosítani, a reggelihez 370 szendvicset elkészíteni vagy egyedül 40-50 ebédet felszolgálni. A szakmai gyakorlat pozitív további hozadéka még a szaknyelvi ismeretek elmélyítése és az idegen nyelvi kommunikáció fejlesztése.

A három hét alatt munkájuk mellett több szabadidős programban is volt részük a diákoknak, jártak Szentendrén, részt vettek az Édes Napokon, valamint részesei lehettek egy Street Food Show-nak is. A térítésmentesen megkapott Budapest-bérletet kihasználva pedig megismerték a lüktető világváros nevezetességeit, tájékozódó képességük pedig nagyot fejlődött.

Ottjártukkor az iskola igazgatósága is meggyőződhetett arról, hogy növendékeik megbízható, alapos munkát végeznek, örömmel teljesítik az új feladatokat. A budapesti szállodák alkalmazottai mindezt megerősítették, sőt biztosították az intézményvezetőket arról, hogy a diákokat szívesen visszavárják akár szakmai gyakorlatra, akár jövendőbeli kollégának.

-kl-