Budapesten találkoznak a V4 kormányfői

2019. június 12. - 20:03 | Belföld

Csütörtökön Budapesten találkoznak a visegrádi négyek (V4) kormányfői. Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök, melyet Zoran Zaev észak-macedóniai kormányfővel közösen tartott Szkopjéban.

„Megegyeztünk a V4 kormányfőivel, hogy csütörtökön találkozunk Budapesten, mivel most zajlanak a kulcsfontosságú párbeszédek a legfontosabb uniós posztok betöltéséről” – jelentette ki a cseh kormányfő.

A találkozót 11 órára tűzték ki. A tárgyalások után sajtótájékoztatóra kerül sor.

A találkozó hírét nem kommentálta a magyar és a szlovák fél sem. A lengyel kormány sajtóosztálya viszont megerősítette az információt. „Ahogy a kormány szóvivője már közzétette a közösségi hálón, csütörtökön (Mateusz Morawiecki) kormányfő részt vesz a visegrádi négyek találkozóján Budapesten, melynek fő témája az Európai Bizottságban és más európai intézményekben megüresedő helyek betöltésének kérdése lesz” – olvasható a közleményben.

A nyilvánosságra jutott információk szerint a kormányfők arról fognak beszélni, kiket jelölnének a legmagasabb uniós posztokra. A V4 ugyanis közös álláspontot akar képviselni a brüsszeli csúcstalálkozón, melyre június 20-21. között kerül sor.

Május végén került nyilvánosságra az az információ, miszerint a V4 közös jelöltje az EU egyik magas posztjára Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökeke lesz. Babiš később cáfolta ezt az értesülést. Peter Pellegrini szlovák kormányfő pedig azt mondta, hogy Šefčovič csak az egyik jelölt, akinek a jelölését az Európai Bizottság élére támogatják a V4-tagállamok.

Bizottságielnök-jelölteket az egyes tagállamok vezetői javasolhatnak, az európai parlamenti választások eredményének figyelembe vételével. A javaslatokról az Európai Parlament dönt.


(TASR)