Budapesti gyilkosság miatt fogták el a Pápay-klán lehetséges merénylőit

2021. október 11. - 14:29 | Régió

A budapesti Döcher-gyilkosság miatt fogták el Magyarországon Haris Sándort, és Németországban Bodoky Károlyt - tájékoztatott hétfőn a magyar rendőrség.

Budapesti gyilkosság miatt fogták el a Pápay-klán lehetséges merénylőit
Haris Sándor, új nevén Debreceni Alex, vagyis "Turek" elfogása a Terrorelhárítási Központ felvételén

Ahogy arról korábban a Paraméteren is beszámoltunk, Haris Sándort, vagyis Tureket Budapesten, a rimaszombati származású Bodoky Károlyt pedig Németországban fogták el a rendőrök pénteken.

Opauszki András rendőr alezredes, a magyarországi Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megbízott igazgatója hétfőn arról tájékoztatott, hogy a két elfogott személyt az 1999 februárjában Budapesten elkövetett Döcher-gyilkossággal gyanúsítják a magyar hatóságok.

„Az elmúlt évek során a szlovák NAKA és a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda között egy jó munkakapcsolat alakult ki, amely a 90-es évek leszámolás jellegű ügyeinek felderítésében csúcsosodott ki. Ez a közös munka több ügynek a megoldását eredményezte mindkét oldalon, és gyakorlatilag ez az együttműködés hozta meg az előrelépést a jelenlegi ügyben is”

- méltatta az alezredes a két ország nyomozószerveinek közös munkáját.

Börtönlakót öltek a börtönön kívül

Döcher György, ismertebb nevén Csontkezű, valamint Haris Sándor "Turek" 1990-ben ismerkedtek össze, közeli barátságot ápoltak, és több bűncselekményt is közösen követtek el.

Döcher 1998 szeptemberében több bűntény, köztük zsarolás miatt kapott letöltendő börtönbüntetést, ám a börtönben sem kellett túlságosan bezárva éreznie magát. 1998 novemberében betegségére hivatkozva kért és kapott különböző kedvezményeket.

A kedvezmények közé tartozott, hogy minden reggel 7:30-tól este 19:30-ig külső munkahelyre távozhatott el a börtönből. A külső munkahely pedig gyakorlatilag a saját vendéglátóhelye volt Budapest XV. kerületében.

1999. február 2-án egy merénylő lépett be az említett Palotás presszóba, ahol Scorpion típusú géppisztolyával kivégezte Döchert és annak bolgár testőrét, "Bulgár Misit". Az elkövető ezt követően bűntársával együtt távozott a helyszínről.

Már hetekkel a gyilkosság után felmerült, hogy egy szlovákiai szál is lehet a budapesti ügy mögött, de ez végül nem nyert bizonyítást. 1999. október 1-jén a magyar rendőrség bizonyítékok hiányában meszüntette a büntetőeljárást.

Nem várt fordulat 22 év után

Idén augusztusban a szlovák és a magyar rendőrök olyan információkhoz jutottak, amelyek indokolttá tették az 1999-es Döcher-gyilkosság vizsgálatának folytatását.

Ennek következtében került őrizetbe október 8-án Budapasten Haris Sándor "Turek", aki korábban hivatalosan nevet változtatott, és Debreceni Alexként élte életét Magyarországon.

A férfi elfogásáról videófelvételt is közzétett a Terrorelhárítási Központ:

A nyomozók szerint Turek volt az, aki 1999-ben megszólította Sátor Lajost, hogy a dunaszerdahelyi alvilági vezér segítsen neki meggyilkolni Döchert.

Sátor Lajos a Döcher-gyilkosság elkövetésével saját embereit, a Paprika néven ismert Szamaránszky Árpádot, valamint Bodoky Károlyt bízta meg. A rendőrök úgy vélik, végül ők követték el a budapesti kettős emberölést, ám az egyelőre nem derült ki, hogy melyikük lehetett a gépfegyveres merénylő, és melyik a menekülésben szerepet játszó bűntárs.

A Pápay-klánt kérte cserébe

A nyomozás jelenlegi állása szerint a Döcher-gyilkosságért cserébe Sátor Lajos azt kérte Turektől, hogy segítsen Dunaszerdahelyen meggyilkolni Sátor riválisát, Pápay Tibort. A merénylet célja az volt, hogy Sátor visszatérhessen magyarországi száműzetéséből Dunaszerdahelyre, és átvegye ott az alvilág irányítását.

A dunaszerdahelyi tízes leszámolásra alig két hónappal a Döcher-gyilkosság után, 1999. március 25-én került sor.

A Pápay-klán kivégzése miatt senkit nem sikerült elítélni, megrendelője, Sátor Lajos 2010-ben lett gyilkosság áldozata. Debreceni Alex - vagyis Turek - és Bodoky Károly azonban máig gyanúsítottjai a Szlovákiában zajló büntetőeljárásnak, amely 22 év elteltével még mindig nincs lezárva.

Újságírói és rendőri berkekben hosszú évek óta az a hír járja, hogy a 2005-ben autóbalesetben elhunyt Szamarásznky Árpád mellett ők lehettek azok a merénylők, akik 1999-ben leszámoltak a dunaszerdahelyi Pápay-klán tíz tagjával.

Haris Sándor, újabb nevén Debreceni Alex (balra) és Bodoky Károly (jobbra) régi rendőrségi fotói (Forrás: Paraméter)

Turek vizsgálati fogságba került, Bodokyt még nem adták ki

Debreceni Alexet előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettével mint felbujtót gyanúsítják a magyar rendőrök. Opauszki András rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy a megalapozott gyanú miatt Tureket hétfőn reggel vizsgálati fogságba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Az alezredes elmondta, hogy Bodoky Károlyt szintén a Döcher-gyilkossággal gyanúsítják. Az ő személyével kapcsolatban azonban egyelőre nem árultak el semmilyen részletet.

Kiadatása valószínűleg eltarthat még pár napig, és ha sikerül Magyarországra szállítani, akkor valószínűleg az ő esetében is javasolják majd az előzetes letartóztatást.

(db)