Budapestről indult cseh-szlovák buszba hajtottak bele, a másik busz sofőrje halt meg, szlovákok is megsérültek

2023. július 18. - 07:56 | Külföld

Mint azt korábban már megírtuk, súlyos autóbusz-baleset történt hétfőn Csehországban, a D2-es autópályán, a szlovák-cseh határ és Brünn (Brno) közötti szakasz Brünnbe vezető oldalán. Az egyik érintett busz Budapestről indult, de a kora este hozzáférhető információk szerint a balesetnek magyar sérültje nincs.

Budapestről indult cseh-szlovák buszba hajtottak bele, a másik busz sofőrje halt meg, szlovákok is megsérültek
Fotók: TASR

A cseh rendőrség szóvivője szerint a balesetben, amelyben a Budapestről Prágába tartó FlixBus cseh közlekedési társaság járművébe hátulról egy másik busz, az egyik sofőr meghalt, és 76-an megsérültek, közülük 14 ember állapotát súlyosnak minősítették a cseh orvosok.

Tomáš Beránek, a FlixBus szóvivője az MTI tudósítójának elmondta, hogy az utasok állampolgárságát nem tartják nyilván. Értesülései szerint magyar nyelvű kommunikációt három utas igényelt. Kettőt közülük a mentők kórházba szállítottak általános kivizsgálásra. Miután egyikük sem volt sérült, elengedték őket. A harmadik magyar nyelvű utas elutasította a kivizsgálást is.

Később Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán megerősítette, három magyar ült a buszon. Egy férfi, a fia és egy másik férfi. A prágai magyar nagykövetség kapcsolatban van a cseh hatóságokkal és az utazási társasággal, az érintettek minden segítséget megkapnak - hangsúlyozta az államtitkár.

A szlovák külügyminisztérium kedden reggel azt közölte, hogy a balesetnek hat szlovák sérültje van, de egyikük sérülése sem súlyos. Mind a hat személyt a brünni katonai kórházban látják el, külképviseleti segítségért egyikük sem folyamodott.

Jan Grolich dél-morvaországi regionális elöljáró a CT24 közszolgálati hírtelevízióban azt mondta: információi szerint az egyik buszban külföldiek, valószínűleg indiaiak is utaztak. Beránek szerint a Turancar/Flixbus autóbusza lefékezett egy kocsisor miatt, a mögötte haladó busz sofőrje viszont későn reagált.

A balesethez 26 mentőautó és négy mentőhelikopter is kiérkezett. Az autópályán több órán keresztül mindkét irányban szünetelt a forgalom.

A rendőrség szerint a baleset okait vizsgálják. "Megbízható és pontos információink a baleset okairól még nincsenek" - nyilatkozott este a televízióban David Chaloupka dél-morvaországi rendőrségi szóvivő. Feltételezésük szerint a balesetben a FlixBusba ütköző autóbusz vezetője halt meg. Az iDNES.cz portál olyan verziót is felvetett, hogy a sofőr rosszul lehetett, mielőtt megtörtént a baleset.

(MTI/TASR)