Bugár 34 ezer aláírással beszállt az elnökválasztási küzdelembe

2019. január 14. - 12:08 | Belföld

A Híd első embere 34 ezer támogató aláírást nyújtott be hétfőn délelőtt a parlamentben, ami ahhoz kellett, hogy hivatalosan is indulhasson a március 16-án esedékes államfőválasztáson. Féltéglával nem veri a mellét a nemzetisége miatt, de szerinte úgy viselkedik, ahogy egy magyartól elvárható.

Bugár 34 ezer aláírással beszállt az elnökválasztási küzdelembe
Bugár Béla (Fotók: Paraméter)

Bugár Béláék nyár óta gyűjtötték az aláírásokat és a szükséges 15 ezer helyett annak kétszeresét adták le a törvényhozás iktatójában. A kormánypárt elnöke elmondta, nyílt kampányszámlát vezet, ahol jelenleg 210 ezer euró gyűlt össze, és az elnökválasztási kampány során összesen 500 ezernél többet nem óhajt költeni.

Szerinte a választókat érdekli, kik a jelöltek, ezért nem tartja korrektnek, ha az utolsó pillanatban aránylag ismeretlen személyek bukkannak fel politikai vetélytársként. Ahogy mondta: "engem ismernek, talán olyat is tudnak rólam, amit még jómagam sem tudok."

"Nem verem féltéglával a mellemet, hogy magyar vagyok"

- mondja Bugár, hanem inkább olyan törvényeket hoz a koalíciós partnereivel, amelyek szerinte fontosak a közösségünknek. "Úgy viselkedek, ahogy egy magyartól elvárható, annyi magyarokat érintő jogszabályt hoztunk, mint az előző összes kormány együttvéve sem" - jelentette ki.

Hozzátette, végre tudatosíthatja mindenki, hogy a nemzetiségi kisebbségek gazdagítják az országot.

Bugár nem csupán magáért a részvétel "kedvéért" indul az elnökválasztáson.

"Nem a részvétel a fontos", ahogy esetleg korábban ez szempont lehetett, ha magyar jelölt mérettette meg magát. Úgy véli, Szlovákiában már megérett a helyzet arra, hogy nem azt nézik, melyik jelöltnek milyen a nemzetisége. "Nem irreális, hogy bekerüljek a második fordulóba" - fűzte hozzá a parlament alelnöke.

Az összegyűjtött aláírások

Arra a kérdésre, hogy nem okozna-e vitát a koalíción belül, ha Andrej Danko házelnök is indulna márciusi elnökválasztáson, Bugár azt felelte, ez a kormány már sok mindenen keresztülment, ezért nem számít konfliktusra.

(sp)