Bugár: Akik egykor a magyarellenes hangulatot táplálták, már nem teszik, sőt, egy koalícióban vagyunk velük

Interjút adott a Híd párt elnöke a Pravdának.

Bugár: Akik egykor a magyarellenes hangulatot táplálták, már nem teszik, sőt, egy koalícióban vagyunk velük
Bugár Béla (Fotó: TASR)

Ebben kérdezték többek között arról, hogy valóban esélyesnek tartja-e magát a jövő évben esedékes államfőválasztáson, mire Bugár Béla azt válaszolta, 

egyértelmű ambíciója köztársasági elnöknek lenni, és ezért mindent megtesz.

Szembesítették néhány évvel ezelőtti nyilatkozatával, amikor azt mondta, hogy Szlovákia elnöke nem lehet magyar nemzetiségű. Bugár viszont úgy látja, hogy azokhoz az időkhöz képest a szlovák-magyar viszony megváltozott. "Egyrészt akik egykor a magyarellenes hangulatot keltették, már nem teszik ezt, sőt, egy koalícióban ülünk velük" - fogalmazott.

A társadalom polarizáltsága szerinte minimálisan a szlovák-magyar viszony tekintetében javult, és ezt a saját érdemének is tartja.

Elismeri, hogy az elnökválasztáson való indulás segíthet a Híd választóinak mobilizálásában is a 2020-as parlamenti választások előtt, ugyanakkor megismételte, hogy nem ez az elsődleges célja, hanem az elnöki funkció.

Nem ért egyet azzal a vélekedéssel, hogy ha az MKP is saját jelöltet indít, akkor az elnökválasztás egyúttal annak megmérettetése is lehet, hogy ki a legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus. Kitérő választ adott viszont arra a kérdésre, hogy folyamodna-e koalíciós partnerei támogatásáért. Bugár azt mondta, biztos benne, hogy a koalíciós pártoknak saját jelöltjük lesz.

Robert Fico nemrég felvetette, hogy az államfőjelölteknek a választási kampány időszakában le kellene mondaniuk az adótitokról, tehát nyilvánossá válnának adóbevallásaik. Ezzel Bugár is egyetért. "Természetesen. Ezzel egyetlen politikusnak sem lehet problémája, főleg azok után, amiket már tapasztaltunk" - fogalmazott.

Az aktuális választási preferenciák alapján a jelenlegi koalíció nem tudna kormányt alakítani egy most esedékes választásokon. Bugárt kérdezték arról is, hogy készülnek-e arra, hogy 2020-ban ez a koalíció nem tud majd felállni. "A Híd párt arra készül, hogy jobb eredményt érjen el a választásokon. Aztán meglátjuk, hogyan tovább. Feltehetném azt a kérdést is, hogy a jelenlegi ellenzék vajon készül arra, hogy szüksége lehet valakire a mostani koalícióból? Mert én úgy látom, hogy nem" - húzta alá.

(Pravda)