Bugár: Az eredmény a társadalmi hangulat változását mutatja

2019. március 17. - 08:01 | Belföld

Az elnökválasztás első fordulójának eredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiában változik a társadalmi hangulat. Ezt Bugár Béla elnökjelölt jelentette ki, aki a szavazatok mintegy három százalékát szerezte meg.

Bugár: Az eredmény a társadalmi hangulat változását mutatja
Fotó: Cséfalvay Á. András

Bugár szerint a választások előtti közvélemény-kutatások egyértelműen megmutatták, hogy kik juthatnak tovább a második fordulóba. „Amellett, hogy Zuzana Čaputová vezetett, fennállt a veszélye, hogy előretör a szélsőséges jelölt. A második és a harmadik helyezett között a felmérések szerint elég csekély volt a különbség. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a választóink egy része is inkább a favorizált jelöltre, Čaputovára szavazott, hogy a második körbe ne juthasson szélsőséges jelölt” – állapította meg Bugár.

A Híd párt képviselői ezért szeretnének találkozni és tárgyalni Čaputovával. Arra a kérdésre, hogy ezzel világosan elutasítják-e Maroš Šefčovič támogatását a második körben, Bugár azt válaszolta, hogy semmi sem kizárt.

A Híd elnöke azt állítja, hogy mindent megtettek azért, hogy ő jó eredményt érjen el az elnökválasztáson. „Lehet, hogy ha egészségesebb lennék, aktívabb lettem volna. Most azonban egy műtét előtt állok” – árulta el. A sikertelensége szerinte nincs kapcsolatban a jövő évi parlamenti választásokkal. „Ezt nem lehet összehasonlítani” – mondta. Az elnökválasztás eredményét ugyanakkor elemezni fogják a párton belül.

Bugár a Híd pozsonyi pártközpontjában töltötte a választások éjszakáját, ahol vele voltak többek között Gál Gábor igazságügy-miniszter, Cséfalvay Katalin parlamenti képviselő, Sólymos László környezetvédelmi miniszter, Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter és Andrej Hrnčiar, a parlament alelnöke is.


TASR