Bugár az ötpárti találkozóról: „Folyton lőnek ránk, nem tudom, mit akarnak”

2019. október 24. - 18:21 | Belföld

Bugár Béla, a Híd elnöke bevallása szerint nem tudja, hogy az MKP tulajdonképpen mit is akar a szlovákiai magyar pártok együttműködésével összefüggésben. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ki. A magyar kisebbséget képviselő öt párt holnapi találkozóján valószínűleg a Híd küldötte is részt vesz majd, de még el kell dönteniük, ki fogja képviselni a pártot. Bugár valószínűleg nem megy el a találkozóra.

Bugár az ötpárti találkozóról: „Folyton lőnek ránk, nem tudom, mit akarnak”
Bugár Béla (TASR)

„Az MKP Országos Tanácsa úgy döntött, hogy a két párt, az MKP és a Híd közösen létrehoz egy választási pártot, ezáltal teremtve meg az alapját a további pártokkal való esetleges együttműködésnek. Ezt kedden elutasította a párt vezetősége - ez csak az országos elnökséget jelenti -, amely tehát egy magasabban álló szerv határozatát vetette el, de ez az ő dolguk. Mindez azt jelenti, hogy nem tudom, mit akarnak”

– jegyezte meg Bugár.

A pénteki találkozóval kapcsolatban rámutatott: Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke folyamatosan támadja őket.

„Az öt párt közül az egyik támadja a legerősebbet. Hogyan tudnánk együttműködni, ha folyton lőnek ránk?”

– tette fel a kérdést.

Bugár arról is beszélt, hogy az Összefogás mozgalom mögött a magyarországi kormánypárt, a Fidesz törekvéseit látja. Hozzátette: a Híd tíz éves múltja után lehetetlen, hogy szemet hunyjanak az ilyen törekvések felett. „Ha én ezt szorgalmaznám, a Híd párt elevenen felfalna” – fűzte hozzá.

Az MKP elnöksége kedden elvetette a Híd párttal való, választások előtti együttműködésről szóló javaslatot, amelyről korábban a két párt küldöttsége egyezett meg. A javaslat értelmében a két párt és az MKDSZ közös jelöltlistát állított volna. Az MKDSZ-ből hozták volna létre a választási pártot Régiók pártja Híd MKP néven. A listavezető nem a pártelnökök közül került volna ki. Az MKP az egyezség elvetése után további tárgyalásokat helyezett kilátásba.

A magyar és az egyéb kisebbségi pártok nyár óta tárgyalnak a választási együttműködés lehetőségeiről. Eddig csak a Híd pártnak sikerült megegyeznie a parlamenten kívüli MKDSZ-szel.

Ide tartozik az is, hogy az MKP elutasítóan reagált a Híd egy csütörtökre betervezett tárgyalási javaslatára. Menyhárt József elnök erre a tanácskozásra nem kapott mandátumot a pártjától.

TASR, para