Bugár azt javasolja, hogy a Híd ne támogassa a moratórium meghosszabbítását

Bugár Béla, a Híd elnöke javasolni fogja a frakcióülésen, hogy a párt képviselői ne támogassák a politikai közvélemény-kutatások 50 napos moratóriumára vonatkozó javaslatot, melyet Zuzana Čaputová államfő újratárgyalásra visszaküld a parlamentbe.

Bugár azt javasolja, hogy a Híd ne támogassa a moratórium meghosszabbítását
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Bugár hozzátette, nagyon rossz előjelnek tekinthető, hogy milyen körülmények között fogadta el elsőre a parlament a törvényt, és katasztrófának nevezett minden olyan lehetőséget, amely a Kotlebáékkal való kormányzati együttműködéssel számol.

„Nagyon rossz javaslatnak tartom a moratórium 50 napra való meghosszabbítását” - jelentette ki Bugár.

Azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy a párt hajlandó lenne-e az alkotmánybíróságon megtámadni a törvényt, mivel erről még nem beszéltek a frakcióban.

„Nehezen tudunk bármit elérni a kormánykoalícióban, ha a partnerek így döntöttek. Leginkább az bánt, hogy a döntést mögött azt is látom, hogy az ĽSNS hogyan szavazott”

- tette hozzá Bugár, megjegyezve, hogy ez nem lehet véletlen, bár a választás közeledtével egyes ellenzéki képviselők mindenféle egyeztetés nélkül is megszavaznak bizonyos kormánypárti beterjesztéseket.

„Nem tudjuk, hogy a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS megtöri-e az elnöki vétót és másodszor is megszavazza-e a törvényt” - jelentette ki Grendel Gábor (OľaNO) képviselő, de hozzátette, már megkezdték az alkotmánybírósági beadvány kidolgozását. Az 50 napos moratóriumot nonszensznek nevezte.

A parlament október végén szavazta meg a Smer-SD által beterjesztett jogszabály-módosítást, melynek értelmében 14-ről 50 napra hosszabbodik a közvélemény-kutatások választások előtti közzétételére vonatkozó moratórium. A változás már a jövő évi parlamenti választást is érintené. A törvényt a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS frakciója, valamint néhány további képviselő szavazta meg. Az ellenzék és a Híd frakciójának nagy része ellene szavazott.

A moratórium meghosszabbítását Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Miroslav Lajčák (Smer-SD) külügyminiszter is kifogásolta. Lajčák szerint rövidlátó politikai döntés született, Pellegrini pedig kijelentette, hogy Szlovákiát nem olyan országok társaságában szeretné látni, mint Kamerun és Tunézia, ahol szintén nagyon hosszú a politikai felmérések közzétételére vonatkozó tilalom.


(TASR)