Bugár Béla a már rég kampányoló Robert Mistríkkel vitázott az elnökjelöltségről

A TA3 vasárnap délutáni vitaműsorában (V politike) az államfői posztra pályázó Bugár Béla és Robert Mistrík érvelt.

Bugár Béla a már rég kampányoló Robert Mistríkkel vitázott az elnökjelöltségről
Bugár Béla (Fotó: Paraméter)

A Híd elnöke többek között azzal, hogy egyrészt azért tartja magát megfelelő jelöltnek, mert már 28 éve tevékenykedik a politikában. Szavai szerint mostanáig azért nem lett belőle miniszter egyik kormányban sem, mert fontosabbnak tartotta, hogy a parlamentben menedzselje a történéseket, minthogy egyetlen szaktárcát irányítson.

"Az elmúlt két évben jelentős társadalombeli polarizáltságról beszélhetünk, és úgy gondolom, ami történt, azután jót tenne, ha élnénk a tapasztalataimmal" - jelentette ki, hozzátéve, egy államfőnek ugyanúgy kell állnia a politikai bal-, mint a jobboldalhoz, miközben semelyiket sem részesítheti előnyben.

Robert Mistríket jelenleg két ellenzéki párt támogatja, de ő úgy véli, a köztársasági elnöknek pártfüggetlennek kell maradnia, ezért is indul függetlenként. Szavai szerint a 15 ezer összegyűjtött aláíráshoz közelít.

Bugár állítja, politikai karrierje kezdete óta maximálisan nyitott, és úgy véli, mindenki meggyőződhet arról, mely ügyekben ő hogyan szavazott. "Soha nem mentem szembe az ország érdekeivel" - szögezte le.

Mistrík nem tart attól, hogy a nyilvánosság elé kerül a magánélete, és egyikük sem lát problémát Robert Fico javaslatában arról, hogy az elnökjelöltek esetében fel kellene oldani az adótitkot, és elárulni, miből finanszírozzák a választási kampányukat.

A választási kampányról szóló törvény szerint az elnökjelöltek maximálisan 500 ezer eurót költhetnek a kampányra. Bugár erre azt mondta, hogy lesznek billboardjai, de ekkora összeget biztosan nem költenek el.

Mistrík ezzel szemben már rég kampányol, a nyár elején jelentek meg az első óriásplakátjai, de emlékeztetett arra, hogy már nincs időkorlátja a kampánynak. Állítja, a kampánya 90%-át saját forrásból biztosítja, míg a fennmaradó 10%-ot, 50 ezer eurót az Eset társaság vezérigazgatója, Richard Marko adományozta neki.

A vitázók érintették a migráció és a vietnami vállalkozó elhurcolásának kérdését is. Mindketten egyetértettek abban, hogy az EU-nak maximálisan meg kell védenie külső határait, Bugár szerint ebben nagy szerepet kell adni a Frontexnek, amelyhez Szlovákia emberekkel és anyagilag is hozzájárul. Emellett úgy látja, a bősi komplexumon vagy máshol is nyújthat segítséget Szlovákia a jövőben, ugyanakkor nem biztos benne, hogy a menekültek mellett a bevándorlók előtt is meg kellene nyitni a kapukat. Mistrík szerint a harmadik féllel, tehát azokkal az országokkal, ahonnan a mirgánsok érkeznei, ugyancsak tárgyalni kell.

A vietnami ügy kapcsán Bugár ismét kijelentette, hogy ha bebizonyosodik, hogy Szlovákia részt vett benne, akkor a Híd kilép a kormánykoalícióból.

(TASR)