Bugár Béla: Nem véletlen ajándék

2020. február 11. - 08:56 | Régió

Többnyire történelmi témájú irodalmat szoktam olvasni. Karácsonyra viszont egészen váratlanul egy könyvecskét kaptam, amelyben Július Satinský életigazságai vannak összegyűjtve. Különleges ember volt, hálás vagyok a sorsnak, hogy volt alkalmam személyesen is találkozni vele. A könyv közel 30 évvel ezelőtt földijeinek írt levelei gyűjteménye. Gyöngyszemek, már csak azért is, mert akár ma is írhatná ezeket a sorokat nekünk.  

Bugár Béla: Nem véletlen ajándék

Tudni kell hallgatni, és én nagyon szívesem hallgatom, olvasom őt. Megosztom Önökkel az egyik szerintem legaktuálisabb üzenetét. „A demokráciában minden úgy elhallgattunk, hogy nehéz minket elhallgattatni. Minden belebeszélünk mindenbe – nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a szót...Beszélni, beszélni, beszélni kell! Hisz mindenhez értünk. Olvassuk az újságokat, nézzük és hallgatjuk a híradókat.” Hozzáteszem, ma az internetet és a facebookot sem kerülhetjük meg. Satinský így folytatja: „Az új demokráciában mindenki kötelességének tartja, hogy kiabáljon, teli torokból üvöltsön mindenről, amiről csak tud. A torkokból százalékok, statisztikák, bűnösök nevei és politikusokat rágalmazó kijelentések repkednek. Az emberek este beszédtől elfáradva, jó érzéssel érkeznek haza, úgy érzik hasznos napot tudhatnak maguk mögött.”

Majd felhívással folytatja: „Elszoktunk a hallgatástól. Elszoktunk attól, hogy beszélni hagyjuk azokat, akik valóban tudnak beszélni és tudják azt is, hogy miről beszélnek. Halkuljunk el. Képesek vagyunk még rá egyáltalán? Tegyük fel halkan a kérdést este: valóban hasznos napunk volt ma?”

Satinský mester ma óránként írhatna mindegyikünknek egy levelet. Most valószínűleg elutazna túrázni a hegyekbe, hogy ne kelljen hallgatnia a kampány zaját. Nem értené, hogy hogyan győzhet a hangoskodás, mások sértegetése és a lövészárok-hadviselés a tisztességes, konstruktív és a megoldásokat kereső párbeszéddel szemben.

Ugyanis ma azok győznek, akik versenytársaikat túlkiabálják, mert nem látják bennük az embert. A választókban csak eszközt, nem pedig célt látnak az ambícióik megvalósításához. Ha nem így lenne, elő kellene rukkolniuk az igazsággal. Azzal, hogy nincsenek mögöttük semmilyen konkrét eredmények. Sem egy elfogadott törvény, sem egy méter megépített út vagy autópálya. Csak kampánytervek vannak. Kiabálnak, még ha nem is tudják miről beszélnek.

Bugár Béla, a Híd elnöke

(PR-cikk)