Bugár Béla: Szlovákiának az Európai Unió magjához kell tartoznia

Huszonöt évvel a szlovák alkotmány elfogadása után Szlovákia történelmi válaszút előtt áll – minderről a TASR hírügynökségnek beszélt Bugár Béla, a Híd elnöke.

Bugár Béla: Szlovákiának az Európai Unió magjához kell tartoznia
Fotó: TASR/Jakub Kotian

„Az a kötelességünk, hogy azon az úton haladjunk tovább, ami az Európai Unió magjába vezet, mert ez biztosítja állampolgáraink számára a jobb életet“ – jelentete ki Bugár.

A Híd elnöke nem ért egyet a szomszédos országok és az egyes szlovákiai politikai pártok  Európai Unióhoz való barátságtalan hozzáállásával. Bugár azzal sem ért egyet, hogy egyes államok ellenségként állítják be az Európai Uniót.  Ez szerinte értetlensége és geopoitikai rövidlátásra vall. Úgy véli, ez a viselkedés Szlovákia létét is fenyegetheti.

Bugár Béla visszaemlékezett a szlovák alkotmány 1992-es elfogadására is. „A történteket Vladimír Mečiar által vezetett legerősebb kormánypárt arroganciája jellemezte. Csehszlovákia szétválását és az alkotmány elfogadását egy olyan történelmi eseménynek tartom, amik nagy érzelmeket és feszültséget keltettek a politikában. A két ország szétválásáról mindenféle szavazás nélkül döntöttek,“ – mondta a Híd elnöke.ű

Bugár nem kételkedik abban, hogy az akkori kormánykoalíció tagjai a lehető legjobb alktományt igyekeztek  megalkotni. Az akkori magyar koalíció tagjai nagyon csalódottak voltak amiatt, hogy nem igazán helyeztek nagy hangsúlyt az alkotmányban a kisebbségi jogokra. A magyar képviselőknek gondjai voltak az alkotmány preambulumával, ami azzal kezdődik, hogy "My národ slovenský" (Mi, a szlovák nemzet).

„Akkori parlamenti felszólalásomban azt mondtam, hogy megértem a nemzeti emanipációt, de Szlovákia állampolgárai jobb alkotmányt érdemelnének. A magyar koalíció képviselői összesen 33 javaslatot nyújtottak be, a kormánykoalíció mindegyiket elutasította. A kisebbségi kérdésekben nem állt mellénk senki“ – emlékezett vissza a 25 évvel ezelőtt történtekre Bugár Béla.


TASR/para