Bugár elvárja Čaputovától, hogy teljesítse azt, amit a kampánya során ígért a kisebbségekkel kapcsolatban

2019. március 31. - 10:02 | Belföld

Bugár Béla, a Híd elnöke a közösségi oldalán gratulált Zuzana Čaputovának a győzelemhez.

Bugár elvárja Čaputovától, hogy teljesítse azt, amit a kampánya során ígért a kisebbségekkel kapcsolatban
Fotó: Paraméter-archív

"Történelmi pillanat Szlovákia számára. Gratulálok Zuzana Čaputovának a győzelemhez"

- írta először tömören Bugár a közösségi oldalán...

...majd nem sokkal később egy hosszabb bejegyzéssel is jeletkezett. "Azt gondolom, hogy Szlovákia már az első körben győzött, amikor az első két helyen világos euroatlanti irányultságú jelöltek diadalmaskodtak, akik a demokrácia védelemét garantálják. Nagyon örülök annak, hogy tegnap nem olyan jelöltről kellet döntenünk, aki szélsőséges nézeteket képvisel" - írta Bugár, majd hozzátette, másrészt sajnálja, hogy a részvétel a második körben alacsonyabb volt, mint az előzőben.

"Az új államfőtől elvárom, hogy teljesítse azt, amit a kampáy során ígért, hogy a kisebbségek és a kevésbé fejlett régiók köztársasági elnöke, minden polgár elnöke lesz.
Várom az éjszaka jelzett találkozót. A közjogi méltóságok és az intézmények kommunikációját közösen effektívebbé kell tennünk és együtt elhozni a pozitív változást" - zárta a bejegyzést.

Miután Bugár nem került be az elnökválasztás második fordulójába, pártja, bejelentette, Čaputovát támogatja az elnökválasztáson, a döntés pedig kellemetlen meglepetést okozott Peter Pellegrini kormányfőnek és a Smernek.

A köztársaságielnök-választás második fordulójában a nem hivatalos eredmények szerint Zuzana Čaputová győzött 58,4%-kal, míg vetélytársát, Maroš Šefčovičot a választásra jogosult polgárok 41,6%-a támogatta. A részvételi arány rekordalacsony volt, nem érte el a 42%-ot.


(parameter)