Bugár harcba száll az államfői posztért

2018. június 9. - 14:54 | Belföld

Bugár Béla indulni óhajt a jövőre esedékes államfőválasztáson – ez a Híd pozsonyi kongresszusán vált nyilvánvalóvá. A kormánypárt elnökének jelöltségét a küldöttek egyhangúlag megszavazták.

Bugár harcba száll az államfői posztért
Fotó: Cséfalvay Á. András

Bugár nem lenne az első magyar nemzetiségű jelölt a szlovákiai államfőválasztások során. Ebben a tekintetben Bárdos Gyula megelőzte őt. Mint ismeretes, a Csemadok elnöke 2014-ben 5,1%-os támogatottsággal az ötödik helyen végzett az elnökválasztás első fordulójában. Ezzel az eredményével – 97 ezer szavazattal- Bárdos megelőzte a Népi platform (KDH-Híd-SDKÚ) hármasának közös jelöltjét, Pavol Hrušovskýt.

„Meggyőződésem, hogy ha olyan nagy mértékű a társadalom megosztottsága, mint manapság, fontos, hogy olyasvalaki legyen a köztársasági elnök, aki felül tud emelkedni a vitákon és egyaránt közel áll a politikai paletta mindkét oldalához” – mondta Bugár.

Az elnöki székért vívott küzdelemben olyan realista célokkal akar részt venni, melyek elérése Szlovákia demokratikus világban elfoglalt helyzetét fogja erősíteni – áll a párt honlapján.

„Minden szlovákiai állampolgár elnöke akarok lenni: a szlovákoké, a magyaroké, a ruszinoké, a romáké, a sikeres és kevésbé sikeres embereké, időseké és fiataloké, a városi és a falusi embereké. Mert azt vallom, hogy egy elnöknek ez a kötelessége” – tette hozzá a sajtótájékoztatón Bugár.

„Partnernek és segítőnek kell lennie, nem pedig mindenáron aktivistának és ellenlábasnak. Mégpedig attól függetlenül, milyen összetételű az aktuális kormány. Ezek a kormányok a választások eredményeként születnek, a választások pedig az emberek akaratát tükrözik, és ezt az államfőnek tiszteletben kell tartania” – jelentette ki Bugár.

Választási kampányában, mely az idei év őszén indul, nem a Híd elnökeként, hanem Bugár Bélaként akar bemutatkozni. Szívesen veszi a civilek és politikai pártok támogatását is.

A héten már az is kiderült, hogy az MKP elnöksége négy potenciális államfőjelölt nevét terjeszti a párt Országos Tanácsa elé, amely június 23-án ül össze. Ezen az értekezleten döntenek arról, hogy Csáky Pál, Menyhárt József, Miklós László és Őry Péter közül ki fog a magyar szavazatokért megküzdeni Bugár mellett.

(sárp)

Címkék: Most-Híd, Bugár Béla