Bugár: a Híd választási pártot is létrehozhatna az MKP-val

2019. október 8. - 18:59 | Belföld

A Híd koalícióban nem indul neki a választásoknak az MKP-val, de ez nem azt jelenti, hogy elképzelhetetlen a két párt jelöltjeinek egy választási listán való részvétele. Egy választási tömörülésről lehetne szó, olyanról, mint annak idején az SDK volt. Erről nyilatkozott kedden Bugár Béla a tablet.tv-nek, meg arról, mit gondol Marian Kočner majmocskájáról, Monika Jankovskáról.

Bugár: a Híd választási pártot is létrehozhatna az MKP-val
Fotó: tasr

Ami a közelgő választásokat illeti, a kormánypárti Híd számára két megoldás lehetséges: az egyik az, ha önállóan vágnak neki a pár hónap múlva esedékes parlamenti megmérettetésnek, megszólítva a romákat és a ruszinokat is. Ha a párt minden tisztségviselője elvégzi a munkáját, - a miniszterektől kezdve az államtitkárokon keresztül egészen a képviselőkig és a polgármesterekig, akkor megszerezhető az 5 százalék fölötti eredmény - véli a pártelnök.

Tudatosítja a tömörülés a szavazatok elvesztésének veszélyét, illetve azt, hogy képviselet nélkül maradnának a kisebbségek, éppen ezért még mindig nem csapták be maguk mögött az ajtót, és nyitva áll az MKP-val való együttműködés lehetősége. De nem egy klasszikus koalíciós változatban, mert akkor a választásokon nem lenne elég 5 százaléknyi eredményt felmutatni, hanem abban az esetben 7 százaléknyi mandátumküszöböt ír elő a törvény.

A másik megoldás az lehetne, ha valamiféle választási pártot hoznánk létre az MKP képviselőivel. Ebben az esetben a két párt képviselőjelöltjei egy harmadik párt listáján indulnának, és egy ilyen felállásban elég lenne 5 százaléknyi szavazatot begyűjteni.

Bugár beszélt az igazságügyi államtitkári pozíciójáról egy hónapja távozott és azóta bírói talárba bújt Monika Jankovskáról, akiről Kočner mint a saját majmocskájáról kommunikált bizalmasának, Alena Zsuzsovának. Szerinte a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a potenciális koalíciós partnerek ne működjenek együtt "káros" személyekkel. "Mert annak nincs értelme, hogy én szenvedjek mások bűne miatt" - jegyezte meg a parlament hidas alelnöke.

Hozzátette, Jankovskának távoznia kellene a jelenlegi munkahelyéről is, a bíróságról. Már csak a megszellőztetett információk alapján is - véli Bugár.

Bugár Béla választási párttal kapcsolatos eszmefuttatásával összefüggésben megszólítottuk az MKP-t, az Összefogást és a Magyar Fórumot is.

Ez utóbbi párt vezetője, Simon Zsolt portálunknak elmondta, "Bugár multietnikus pártja megpróbálja megbontani a kialakulófélben lévő egységes magyar listát, amiben a Magyar Fórum, az MKP és az Összefogás is érdekelt." Szerinte "semmi nem változott augusztushoz képest, amikor a Híd elutasította az MKP-val való együttműködést."

Mózes Szabolcs, az Összefogás egyik frontembere a Paraméternek kifejtette: "Jó lenne, ha a Híd eldöntené, mit akar: a múltkor koalícióról beszéltek, aztán a listájukon való indulásról, most választási pártról. Félő, hogy a mostani belengetés is csak időhúzási szándék a részükről, ahogy a nyári tárgyalássorozat. Választási pártot egyébként nem kell létrehozni, közel 20 ezer választó segítségével már megalakítottuk, Összefogás néven. Egy újat az idő szűkössége miatt már nem is lehetne bejegyeztetni, legfeljebb vásárolni egy pártot és átnevezni, ami semennyire sem lenne hiteles."

Menyhárt József egy tömör válasszal reagált Bugár eszmefuttatására: "A Magyar Közösség Pártja továbbra is nyitott minden olyan párbeszédre, amely közösségünk egységes érdekképviseletét biztosítja."

(para/TASR)