Bugár: Kiska döntése után Fico jelöltsége már nem aktuális

A Híd elnöke egy kedd esti beszélgetésen utalt arra, hogy a legerősebb kormánypárt vezetője megfontolhatná, indul-e az alkotmánybírósági választásokon. Bugár Béla a parlamenti frakciójának azt javasolja majd, hogy képviselőtársai ne szavazzanak Robert Ficóra.

Bugár: Kiska döntése után Fico jelöltsége már nem aktuális
Fotó: tasr

Mindez a DenníkN vitaműsorában hangzott el, ahol napirendre került Robert Fico jelölése a taláros testületbe. Bugár azt feltételezi, hogy a baloldali tömörülés vezetője nem indul a parlamenti megmérettetésen.

A parlament alenöke így reagált arra a hírre, miszerint az államfőt felkereste Peter Pellegrini miniszterelnök, illetve Robert Fico exkormányfő és tettek egy konkrét ajánlatot: ha az elnök kiválaszt számára két elfogadhatót az összesen 40 alkotmánybíró-jelöltből, őket a parlamenti többség majd biztosan megszavazza, de cserébe Kiska nevezze ki alkotmánybírónak Robert Ficót is. 

A Denník N értesülése szerint a köztársasági elnök elutasította ezt az ajánlatot, és kedden azt üzente Ficónak, hogy semmi esetre sem nevezi őt ki a Kassán székelő testület tagjának. Ezt a hírt az elnöki iroda nem erősítette meg, mondván: Kiska egyelőre még egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem választhatott vagy zárhatott ki, hiszen az elnök a bírókat abból a 18 jelöltből fogja kiválasztani, akiket a parlament választ meg. Erre pedig még nem került sor.

A beszélgetés műsorvezető je, Monika Tódová azt firtatta, hogy Bugár miként vélekedik Kiska hozzáállásával kapcsolatban. Bugár erre megjegyezte, tudomásul veszi, és feltételezi, hogy ezen döntés alapján Ficónak vissza kellene vonnia a jelöltségét. "Meglátjuk, mit tesz", hozzátéve, a frakciójának azt fogja javasolni, ne voksoljanak a Smer elnökére. "De feltételezem, hogy erről a névről már nem kell döntést hoznunk. Ez már tárgytalan - szögezte le a Híd elnöke.

A 18 bírójelölt kiválasztása a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen lesz esedékes. Az alkotmánybírókat ezt követően az államfő nevezi ki a javasolt jelöltek közül. A kilenc kinevezett alkotmánybírónak az eskütétel napján kezdődik meg a 12 éves megbízatási időszaka. A jelenlegi alkotmánybírók közül kilencnek 2019 februárjában jár le a megbízatási ideje. 

DenníkN/para