Bugár kitálal: Danko valamin dolgozhat, de nem mutatja senkinek

Nagyot ment szerdán a szlovák törvényhozás SNS-es elnöke. Kis túlzással minden második hír Andrej Dankóról szólt, de erről legfőképpen ő maga tehet. Egyrészt pár napja beharangozta, hogy valamilyen nyilatkozatot akar elfogadtatni a parlamenttel, ami Magyarország szuverenitását védi, és ez a "ne-bántsátok-a-magyart" attitűd azért nem egy szokványos póz a nemzeti párttól. Másrészt meg hetek óta visszhangzik a közéletben a "mutasd-a diplomádat-te-címkórságtól-szenvelgő-kapitány" felszólítás.  Szóval, Danko, a szupersztár.

Bugár kitálal: Danko valamin dolgozhat, de nem mutatja senkinek
Fotó: tasr

A házelnök a múlt hétvégén közölte, kezdeményezni fogja, hogy a cseh törvényhozás példáját követve a szlovák parlament is álljon ki Magyarország mellett a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban. Nem telt el négy nap, és szerdán Dankóhoz sebtiben betoppant a magyar külügyminiszter, hogy egyebek mellett arról a kérdésről tárgyaljanak, az Európai Parlamentben elfogadott anyaghoz kapcsolódóan a pozsonyi törvényhozás milyen nyilatkozatot hagyjon jóvá. 

Bugár Béla, a parlament hidas alelnöke aránylag kételkedően fogadta az ezzel kapcsolatos fejleményeket. Portálunknak elmondta, az elmúlt időszakban többször előfordult már, hogy a nemzetiek elnöke valamit kijelent, de aztán konkrét javaslat nem születik belőle. Ez is egy ilyen eset lehet. Valamit majd készíthet, de legalábbis utalgatni fog rá. "Hogy mi lesz benne, azt nem is sejthetjük. Kértük tőle többször is, de nem láttuk az anyagot" - magyarázta a pártelnök.

Bugár hozzátette, a másik oldalon viszont tudatosítani kell mindenkinek, aki az EU stabil tagja akar lenni, hogy az egész unió demokratikus alapszabályokon  nyugszik, ezért "nem lehet behunyni a szemünket afelett, hogy vannak olyan országok, akár a V4-eken belül is, amelyek nem minden demokratikus alapszabályt tartanak be". Ha megszületik a Danko-féle javaslat, annak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Az más kérdés, hogy képes-e az SNS ilyen anyagot letenni az asztalra, ami érinti a lengyelországi vagy a magyarországi történéseket. Amennyiben tehát nem lesz kiegyensúlyozott ez a beharangozott dokumentum,  akkor "eleve problémánk lesz vele". - kommentálta a koalíciós társának kezdeményezését Bugár Béla.

(sp)