Bugár: A koalíció még nem egyezett meg az alkotmánybíró-jelöltekről

A koalíció még nem egyezett meg arról, mely alkotmánybíró-jelöltekre fognak szavazni a keddi ismételt jelöltválasztáson. Ezt hétfőn jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke. Nem gondolja, hogy megbukna a kormánykoalíció, ha ezúttal sem választanák meg a kellő számú jelöltet.

Bugár: A koalíció még nem egyezett meg az alkotmánybíró-jelöltekről
Fotó: Cséfalvay Á. András (archív)

„Le kell ülnünk tárgyalni. Már unom, hogy egyes képviselők szavazni sem tudnak” – jelentette ki Bugár újságírók előtt. Hozzátette: a Híd képviselői annyi jelöltet fognak választani, amennyi a teljes létszámhoz még hiányzik.

Bugár nem gondolja, hogy megbukik a koalíció, ha nem választják meg az összes hiányzó jelöltet. Emlékeztetett: Iveta Radičová kormányzása idején sem sikerült azonnal megválasztani az összes alkotmánybíró-jelöltet. „Az Alkotmánybíróság végül tíz alkotmánybíróval működött tovább. Az újonnan megválasztott jelöltek közül most is ki lehetne nevezni hármat, és akkor szintén tízen lennének… Ez valószínűleg valami képviselőkór, hogy nem tudnak normálisan választani” – tette hozzá.

A plénum legutóbb múlt héten szavazott az alkotmánybíró-jelöltekről. Akkor csak egy jelöltet, Radoslav Procházkát sikerült megválasztani, ezért kedden megismétlik a szavazást. A képviselők 15 pályázó közül fognak választani.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig négyszer szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenhármat. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Zuzana Čaputová elnök asszony kijelentette: csak azután nevez ki új alkotmánybírókat, hogy a Nemzeti Tanács megválasztotta a hat hiányzó jelöltet.


TASR