Bugár: A kormánykoalíciónak nem lesz közös elnökjelöltje

A jelenlegi kormánykoalíciónak nem lesz közös elnökjelöltje a 2019-es elnökválasztáson – így gondolja Bugár Béla, a Híd elnöke.

Bugár: A kormánykoalíciónak nem lesz közös elnökjelöltje
Fotó: TASR

A parlament alelnöke vasárnap az RTVS 5 perc múlva 12 (O 5 minút 12) című politikai műsorában elmondta, pártjának saját elnökjelöltje lesz, akinek személyről a párt szervezetei döntenek majd júniusban.

„Úgy gondolom, hogy a kormánykoalíciónak nem lesz közös jelöltje” – jelentette ki Bugár, aki szerint a párt legutóbbi országos tanácsán abban egyeztek meg, hogy saját jelöltet indítanak, annak ellenére is, hogy akkor még nem tudták, Andrej Kiska jelenlegi államfő ismét indul-e.

Bugár szerint többen is esélyesek arra a pártjában, hogy jelöltek legyenek, végleges döntést elmondása szerint június 9-én hoznak majd.

A Híd elnöke elárulta, egyelőre ugyan sikertelenül, de próbálja meggyőzni egyik kollégáját, akinek kellő tapasztalata van a politika terén.

Bugár azzal kapcsolatban, hogy Andrej Kiska nem indul a jövő évi elnökválasztáson, megjegyezte, hogy amennyiben az államfő egy politikai párt élére szeretni állni, abban az esetben valószínűleg még a mostaninál is kevesebb ideje jutna a családjára, holott Kiska éppen a családjára hivatkozva hozta meg döntését.

„Mindenki, aki őszintén igyekszik javítani Szlovákia helyzetén, üdvözölve van a politikában” – jegyezte meg Veronika Remišová (OĽaNO) ellenzéki képviselő, majd hozzátette, az ilyen emberekből sok van. Azt pedig, hogy Kiska úgy döntött, nem indul az elnökválasztáson, megérti: „Meglátjuk, milyen formában akar bekapcsolódni a politikai életbe”– tette hozzá.

Remišová szerint az lenne a legideálisabb, ha az ellenzéknek egyetlen közös jelöltje lenne, a hivatalos egyeztetések előtt azonban nem akart neveket említeni.


TASR/para