Bugár nem érti, miben kell jobban védeni az újságírókat

2018. május 29. - 17:50 | Belföld

Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke már kijelentette, hogy nincs szándékában a politikában maradni, ezért „szabadabban” szavazhat a parlamentben.

Bugár nem érti, miben kell jobban védeni az újságírókat
Fotó: tasr

Ezt Bugár Béla pártelnök közölte az újságírókkal arra reagálva, hogy Žitňanská kedden egy ellenzéki törvényjavaslatra szavazott, amelyet Miroslav Beblavý független képviselő terjesztett elő az újságírók védelmében.

Bugár nem zárta ki, hogy „hasonló szavazásra a jövőben is számíthatunk tőle”. Másfelől bírálta Beblavýt. „Miben kell jobban védeni az újságírókat? Mikor véget ért a szavazás az ő törvényjavaslatairól, Beblavý úr felállt és elment. Más törvények nem érdekelték. Én is ki tudok találni olyan törvényt, amelynek a neve nagyon jól fog hangzani, mindenki ujjongani fog, de a tartalmát nem ismernék. Nem hiszem, hogy a törvénycsomag célja az újságírók védelme volt” – közölte Bugár.

A törvénycsomag egyik törvényét Peter Kresák (Híd) is támogatta. Bugár hangsúlyozta, hogy neki a koalíciós egyezséggel összhangban kell szavaznia. Žitňanská mellett a smeres Marek Maďarič is támogatta a törvényjavaslatot.

Az újságírókról szóló törvénycsomagot nem szavazta meg a parlament. A Miroslav Beblavý és Viera Dubačová által kidolgozott javaslat többféle intézkedést is tartalmazott: az RTVS-nek és a TASR-nek törvényből adódó kötelessége lett volna az oknyomozó újságírás biztosítása; egy másik javaslatuk szerint a közhatalmi szerveknek és a köztisztviselőknek kötelességük lett volna válaszolni az újságírók kérdéseire; ezenkívül a javaslat védett személlyé nyilvánította volna az újságírókat – vagyis az ellenük elkövetett támadások szigorúbb elbírálás alá estek volna.

tasr