Bugár: Nem fogom senki támogatását kérni, de bárkiét elfogadom

Köztársaságielnök-jelöltségéről tartott sajtótájékoztatót Bugár Béla, a Híd párt elnöke.

Bugár: Nem fogom senki támogatását kérni, de bárkiét elfogadom
Bugár Béla (Fotó: TASR)

A sajtótájékoztató elején a Bugár Béla jelöltsége céljából indított aláírásgyűjtés kapcsán felállt petíciós bizottság elnöke, a Híd korábbi politikusa, Rudolf Chmel méltatta őt, kihangsúlyozva, hogy egy rendkívüli, közel 30 éves megszakítás nélküli politikai, parlamenti történet van mögötte. „Minden népszerűségi listán, melyet szabad demokratikus éveinkben állítottak össze, az első helyek valamelyikét foglalta el. Bizonyára azért, mert mindig is polgári elveket vallott, melyeket köztársaságielnök-jelöltként is képvisel” - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy Bugár nem mint magyar, hanem mint szlovákiai állampolgár indul a választásokon, hozzátéve, hogy ez ugyanakkor a nemzeti hovatartozását helyezi mellékvágányra.

„Mindig is előtérbe helyezte az európai és emberi értékeket, éppen ezért úgy gondolom, hogy ő a megfelelő ember” - mondta. Politikai realistának nevezte Bugárt, aki szerinte józan ésszel bír, konszenzusra, a társadalom egyesítésére, párbeszédre törekszik.

„9-10 évvel ezelőtt ez a jelöltség utópia lett volna, de el kell mondani, hogy a szlovák társadalom is fejlődik" - húzta alá.

Bugár Béla kifejtette, hogy június óta, mikor is bejelentették az indulását a jövő évi államfőválasztáson, 34 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie (15 ezerre van szükség az induláshoz). Emlékeztetett arra, hogy parlamenti képviselőként elég lett volna 15 kollégája aláírása, de ő az aláírásgyűjtés módszeréhez folyamodott.

Bejelentette, minden hétvégén más városban kíván találkozni a polgárokkal a kampány ideje alatt, legutóbb például már Füleken járt.

„Azelőtt, ha valaki egy nemzeti kisebbség tagjaként indult, azt mondhatta, nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. Most azt hiszem, hogy a kisebbség tagjának is van lehetősége és esélye a győzelemre. Szlovákia már megérett erre” - vázolta fel Bugár indulásának egyik indokát.

A másiknak pedig azt nevezte meg, hogy úgy mint Európában, ma Szlovákiában is meglehetősen feszült a politikai helyzet, és ilyenkor szerinte olyan személyiségre van szükség, aki tapasztalt, és mindkét politikai oldalhoz közel áll. „Oldja a vitákat és nem gerjeszti a feszültséget. Az államfő a jelenlegi helyzetben hozzájárulhat, hogy a feszültség csökkenjen, és a társadalom megnyugodjon" - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva elmondta, a Hídon belül létezik megoldás arra az esetre, hogyha megválasztanák államfőnek, ugyanakkor ezt csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy ez megtörténik.

Ugyancsak kérdezték arról, hogyan látja esélyeit annak tekintetében, hogy öt évvel ezelőtt az emberek egy politikán kívüli személyiséget választottak elnöknek. Bugár szerint ugyanakkor az emberek nem arról döntöttek, hogy nem politikust akarnak, hanem az akkori "politikus" (Robert Fico) jelölttel szembeni atmoszféra "olyan volt, amilyen".

Végezetül elmondta, hogy hamarosan létrehoz egy transzparens számlát, melyen követhetők lesznek a kampányára költött pénzösszegek, illetve a támogatások, melyek erre a célra érkeznek. 

"Nem fogom senki támogatását kérni, de bárkiét elfogadom, ennek viszont az ő döntésének kell lenni" - szögezte le.

(parameter)