Bugár nyilvánosan akar szavazni az alkotmánybíró-jelöltekről

2019. szeptember 9. - 08:58 | Belföld

Bugár Béla (Híd) kitart amellett, hogy a parlament nyilvános szavazáson döntsön az alkotmánybíró-jelöltekről. A Smer ezen a téren a legelejétől fogva a titkos szavazás mellett áll.

Bugár nyilvánosan akar szavazni az alkotmánybíró-jelöltekről
Archív felvétel

Bugár a köztévé politikai vitaműsorában közölte, hogy a legutóbbi választáson a koalíció bizonyos képviselői nem tartották be az egyezséget, emiatt nem került sor a megfelelő számú jelölt megválasztására.

Zuzana Čaputová döntését, hogy már csak akkor nevez ki újabb alkotmánybírókat, amikor az összes jelölt a rendelkezésére áll, Bugár nem kívánta kommentálni, az ő döntésének tartja. Čaputovával szemben egyébként Kiska fokozatosan nevezett ki jelölteket azok közül, akiket a parlament már megválasztott, ugyanakkor Kiska idején fennállt, hogy ha nem nevez ki senkit, az Alkotmánybíróság tulajdonképpen nem tud működni.

Erik Tomáš (Smer) a közelmúltban már elképzelhetőnek tartotta, hogy nyilvánosan szavazzanak, amennyiben ezt a parlamenti többség megszavazza. Az ellenzék a Hídhoz hasonlóan az elejétől fogva emellett áll, a koalíció csak a legutóbbi alkalommal tudott titkosan szavazni, de akkor sem lett jó vége.

A legközelebbi szavazásra a szeptember 10-én kezdődő parlamenti ülésszak alkalmával kerül sor, a jelöltek száma 16. Az Alkotmánybíróságon februárban üresedett meg 9 bírói poszt, melyek betöltésére a parlamentnek kétszer annyi jelöltet kell megválasztania, akik közül aztán az államfő jelölt ki kilencet. Az eddigi választások során 14 jelöltet már megválasztottak.

(TASR)