Bugár szerint Matovič halálos csókot lehel Menyhárt orcájára

Bugár Béla interjút adott a Denník N napilapnak.

Bugár szerint Matovič halálos csókot lehel Menyhárt orcájára
Bugár Béla (Fotók: TASR)

A két nappal ezelőtt közzétett beszélgetés során a Híd elnöke egy csomó említésre méltó kijelentést tett - például a kormányról, az MKP-ról vagy Matovičról, de arra is válaszolt, indul-e a 2020-as parlamenti választáson.

A Denník N interjújából szemezgettünk. 10 kérdésre 10 válasz a Híd elnökétől:

A Smer-SNS-Híd kormánykoalíciójáról:

"Nem csinálunk mást, csak teljesítjük azt, amit a választóknak ígértünk."

Az érdekérvényesítésről:

"Úgy gondolom, a kisebbség képviselőinek ott kell lenniük minden kormányban. Megmutatkozik, hogy csökkenti az etnikai feszültséget, és megold olyan dolgokat, amelyek segítenek a kisebbségen."

A megyei választások kudarcáról:

"Az eredményeken nincs mit csodálkozni. Az MKP-nak 20 évvel nagyobb a politikai múltja, mint nekünk. Én magam építettem azt a pártot. (...) Mi a legjobb embereket választottuk a régiókból, de hét év alatt - mióta a Híd létezik - nem lehet túlszárnyalni őket."

A Híd-MKP együttműködésről:

"Kipróbáltuk, de az MKP-ban nagy a feszültség. Amennyiben a megyei választásokon együtt tudtunk volna működni, akkor idővel talán az MKP keménymagját, és a Híd egyes szlovák tagjait is meg lehetett volna győzni, hogy megéri együttműködni. De az MKP ezt elutasította."

Az MKP-Matovič összefogásról:

"Matovič nem csinál csak úgy semmit. Én adócsalónak neveztem őt, amit nem felejt el nekem, egyfolytában támad. A Matovič-csal történő összefogás halálos csók volna az MKP számára."

A Smer-SD és az SNS tagjaival történő barátkozásról:

"Ez nem barátkozás, ez együttműködés. Együttműködtem Migaš-sal és Ruskóval is, amikor a koalíciós partnereim voltak. Most akkor felelős vagyok azért, amit a múltban csináltak?"

Andrej Danko felszólalásáról az orosz Dumában:

"Ugyanazt mondom, amit Lajčák úr (külügyminiszter - a szerk. megj.): az orosz Duma nincs a szankciós listán."

Arról, hogy a rendszert csak lassan lehet megváltoztatni:

"A nyugdíjemelést már január elejétől megérzik a nyugdíjasok. A magánvállalkozók márciusban. Bízom benne, hogy akkor már Ön is azt mondja: valami legalább sikerült. Igen, soká tart."

Arról, kit támogatna a Híd a 2019-es elnökválasztáson:

"El tudok képzelni pár embert, csak ők nem tudják elképzelni. A megoldás helyett ma az érzelmekkel kell megküzdeni. (...) Neveket biztosan nem mondok. Nincs értelme. A véleményformáló sajtó kritikus velünk szemben, mert ebben a kormányban vagyunk, és mert mindenki azt várta, hogy 2016 utána Smer nem lesz kormányon. Ha most mondanék rámutatnék egy személyre, akkor kárt okoznék neki."

...és hogy indul-e a 2020-as parlamenti választásokon:

"Feltételezem, hogy igen, hacsak addig nem üt meg a guta. De bízom abban, hogy nem üt meg."

(para/N)