Bugár szerint megható, ahogy Matovič felfedezte a szlovákiai magyarokat

Megható, ahogy az OĽaNO elnöke, Igor Matovič 2016-ban felfedezte a szlovákiai magyarokat, és rájött arra, hogy ők is az ország egyenrangú állampolgárai - írja Bugár Béla a Denník N-en megjelent kommentárjában.

Bugár azt követően nyilvánult meg a téma kapcsán, miután Igor Matovič segítő kezet nyújtott az MKP-nak, hogy a 2020-as parlamenti választásokon induljanak koalícióban az OĽANO-val.

"Kár, hogy akkor ismeri fel a magyarok lojalitását és demokrácia iránti elkötelezettségét, amikor ég a ház a feje fölött" - írja Bugár, majd hozzáteszi, tavaly még Matovič tanácsokat osztogatott a magyaroknak, hogyan szavazzanak, most pedig teátrális meghívót kínál nekik.

Bugár szerint Matovič leginkább azzal segíthetne az MKP-nak, ha a jövőben nem vétózná meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt vagy nem dobná vissza háromszor a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt, azzal a kifogással, hogy nem tudom, miért kellene itt ezt magyarul is feltüntetni.

A Híd elnöke mindössze abban értett egyet Matovičcsal, hogy a magyar kisebbséget a parlamentben kell képviselni, ideálisan a kormányban. "De nem azért, hogy Matovič kormányt alakíthasson, hanem azért hogy megvédhessük a kisebbségi iskolákat, a kultúrát és a nyelvhasználatot. Hogy utakat, hidakat építhessünk az ország déli részén. Ma már azt is kijelenthetem, hogy az utóbbi egy évben többet értünk el ezen a téren, mind az elmúlt 20 évben" - zárta Bugár.


TASR/para