Bugár szerint piszkálódás folyik minisztere ellen, akinek hiteles válaszokat kell adnia

2018. december 5. - 18:31 | Belföld

Ha bármilyen kérdés ismét felmerülne, "mindig meg kell tudni hihetően, érthetően magyarázni" - vélekedik Bugár Béla azzal az - igazságügyminiszterét illető - esettel összefüggésben, amely szerint Gál Gábor ügyvédi irodája korábban egy fiktív tranzakciókba bonyolódó cég képviseletét látta el. 

Bugár szerint piszkálódás folyik minisztere ellen, akinek hiteles válaszokat kell adnia
Fotó: tasr

Amennyiben "előjön ismét egy állítás, arra újra hiteles választ kell adni. Ha az nem lesz szavahihető, ha például én nem hiszem el, akkor senki sem fogja elhinni" - így reagált a Híd elnöke portálunknak arra az Aktuality.sk által kedden megírt cikkel kapcsolatban, amelyre Gál még aznap válaszolt, és amely ügynek a szálai Zsigárdra és Vágfarkasdra vezetnek.

Dél-Szlovákiában élnek olyan vállalkozók, akik életmódja hasonlatos az egykori zempléni kiskirályként ismert vállalkozóéhoz, Mikuláš Vareháéhoz - ezzel a felütéssel indít a szlovák hírportál beszámolója, amelyik pontokba veszi, mit érdemes tudni erről a gázolajos és lovardás érintettsége miatt "szlovákiai Texas" megjelöléssel is illetett esetről.

- az érintett dél-szlovákiai üzletemberek üzemanyaggal kereskedtek

- bár a bizniszük jellemzően adótartozással zárult, az érintettek komoly vagyonnal rendelkeznek

- mivel az adóhatóságok elutasították az áfa-visszatérítési igényüket, azok beperelték az adóhivatalt

- a bíróságon az egyik ilyen céget a jelenlegi igazságügyi miniszter irodája képviselte

Az írás szerint a Zsigárdon élő egyik családnak szemlátomást jól megy a sora, fogathajtó versenyeket szervez ranch-ükön és a helyi fociklubot is támogatják. A rejtélyt, hogy miből futja minderre, ha hasznot alig hoznak a cégeik, feloldják azok a bírósági határozatok, amelyekben szó esik az adósságba süllyedő és korábban a családhoz tartozó Kolo-Kompanyról. Amíg ez a társaság az övék volt, addig a pénzügyőrség szerint fiktíven gázolajat adott el a szomszédos vágfarkasdi székhellyel működő Jopi Trade nevezetű cégnek is. Az adóhatóság emberei ellenőrzést végeztek és - egyebek mellett a hiányzó szállítólevelek miatt is - azzal gyanúsították meg a zsigárdi társaságot, csak papíron léteztek ezek az olajos ügyletek.

Az említett farkasdi céget Gál Gábor irodája képviselte az adóhivatal elleni ügyben, hogy a hatóság törölje el a százezres nagyságrendű adóhátralékra vonatkozó határozatát. A bíróság végül annak a Jopi Trade-nek a javára döntött, amelyik az írás szerint Csehországban is belekeveredett egy simlis ügybe. Olyanba, amelyikben szintén szerepelnek adóvisszatérítések és a mifelénk "fehér ló"-nak is nevezett strómanok is.

Gál elutasítja a sajtóban megjelent állításokat, miszerint ügyvédként az állítólagos adócsalók oldalán lett volna. "2004-től dolgozom ügyvédként, több száz ügyfelem volt. Nem az a fontos, kinek az ügyében jártam el, hanem az, hogy a törvénynek megfelelően végeztem a dolgomat. Ha gyilkosokat képviselnék, akkor is ez a helyzet. Ilyen az ügyvéd szakmája, nem azonosul az ügyfelével. Az a feladatom, hogy a perben szereplő jogait képviseljem" - nyilatkozta szerdán a szaktárca hidas irányítója.

"Társasági, esetenként közigazgatási jogi kérdésekben közreműködtünk a tárgyalt céggel. A Jopi Trade társaságnak néhány év alatt összesen vagy 13 ezer eurónyi számlát állítottunk ki, tehát nem beszélhetünk "nagy ügyfélről". Azt azonban leszögezem, abban az esetben,

ha valamelyik ügyfelünknek gondja akad a törvénnyel, és annak büntetőjogi következményei lesznek, ezektől az esetektől automatikusan megválunk. Miután felfüggesztettem az ügyvédi tevékenységemet, más ügyvédeknek adtam át az ügyfeleimet, beleértve a nevezett céget is.

2017-ben 8,5 ezer eurót számláztunk ki nekik, ami 1 százalékát teszi ki az irodám évi teljes bevételének."

Bugár szerint

egyesek piszkálódnak az igazságügyi tárcán belül, akiknek nem tetszik pár személyi változás, és ezért tovább folytathatják a miniszter elleni lejáratást. A parlament alelnöke úgy véli, a pártjabeli miniszternek az a dolga, hogy a felmerülő kérdésekre hitelesen tudjon magyarázatot adni. "Gál Gábor hihetően megmagyarázta" az egész helyzetet, tehát "nincs ügy" - vélekedik a pártelnök.

Azt Bugár egyelőre nem kívánja firtatni, kit ismer Gál a cikkben szereplő cégek képviselői közül. Ellenkező esetben "mást se fogok csinálni, csak azt vizsgálhatnám, ki kivel volt kapcsolatban." Ez nem az én feladatom - szögezte le Bugár. Gál ügyvédi irodájanak dolga az volt, hogy felvállaljon ügyeket, ez esetben 8 ezer eurós üzletről volt szó, amelynek minden vonatkozását meg kell tudni hitelt érdemlően magyarázni - vélekedik Gál pártbéli főnöke.

(sárp)