Bugár: Szlovákia már felnőtt, még ha vannak is hibái

Az önálló Szlovákia 25. évfordulója kapcsán kérdezték a Híd párt elnökét.

Bugár: Szlovákia már felnőtt, még ha vannak is hibái
Fotó: Paraméter

Bugár Béla 1990-től tevékenykedik a politikában, jelen volt akkor is, amikor megalakult az önálló Szlovákia. A TASR hírügynökségnek arról beszélt, hogy Szlovákia mára felnőtté vált, még ha vannak is hibái. Úgy látja, ami hibás, azt meg kell javítani. 

"Meg kell említeni, mennyit tettünk ezalatt a 25 év alatt az átláthatóságért, a korrupcióellenes küzdelemben. Leszűkítettük a politikai pártokon belüli korrupció lehetőségét is. Az elmúlt 25 évben szigorítottuk a jogrendszerünket és elnyomtuk a korrupciót. Megerősítettük a demokratikus alapelveket. Nem állítom, hogy már minden rendben van, hiszen a jogérvényesítés színvonala továbbra is alacsony. Szükséges azonban meglátni a lezajlott folyamatot is" - figyelmeztetett Bugár.

Interjúnk a Híd elnökével:

A hős partizán nem fecseg

Hangsúlyozta, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az önálló Szlovákia első évei milyenek voltak Vladimír Mečiar ideje alatt. Rámutatott arra, hogy utána újra kellett építeni az állam demokratikus alappilléreit, a mečiarizmussal ugyanis véleménye szerint beteljesültek némelyek, többek közt saját félelmei is Csehszlovákia különválása kapcsán.

"Én is azok közé tartoztam, akik úgy gondolták, ezt a döntést nem jó időpontban hozták meg. Ezek a félelmek pedig beigazolódtak. Azok az emberek ugyanis úgy kezelték az államot, mintha a saját cégük volna, nem is beszélve a maffia megerősödéséről" - fogalmazott, aláhúzva, hogy szerencsére ennek az időszaknak már vége.

(TASR)