Bugár üzent Čaputovának, de nyitott kapukat dönget...

2019. november 27. - 14:54 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia a politikai felmérések választás előtti moratóriumára vonatkozó törvény miatt és kérnie, hogy a döntés meghozataláig a bíróság függessze fel a törvény hatályba lépését – jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Bugár üzent Čaputovának, de nyitott kapukat dönget...
Bugár Béla (Fotó: TASR)

„Meggyőződésem, hogy a negatívumok túlsúlyban vannak a törvényben. Vannak benne pozitív dolgok is, de több a negatívum”, szögezte le Bugár. Hozzátette, azt is sajnálatosnak tartja, ahogy a parlament ismételten megszavazta a törvényt, egyúttal visszautasított mindennemű egyezkedést az ĽSNS-szel. Hozzátette, a szavazás alapján úgy fest a helyzet, mintha a kormánypártok megegyeztek volna az ĽSNS-szel.

A parlament kedden megtörte az elnöki vétót és másodszor is megszavazta, hogy a politikai közvélemény-kutatások választások előtti közzétételére vonatkozó moratórium 14 napról 50-re emelkedjen. Az államfő szerint a módosítás korlátozza a tájékozódáshoz és az információ terjesztéséhez fűződő jogokat.

Zuzana Čaputová szóvivője egyébként rögtön az elnöki vétó megtörését követően bejelentette, hogy az államfő haladéktalanul az Alkotmánybírósághoz fordul és egyúttal kéri a törvény hatályba lépésének felfüggesztését. Ha az Alkotmánybíróság ezt nem teszi meg, a törvény már a mostani választási kampányra is vonatkozni fog.

(TASR)