Bugárék döntöttek: Csak az előrehozott választások oldhatják meg a helyzetet

Hétfőn maratoni ülésen döntött a Híd Országos Tanácsa (OT) a kormánykoalíció jövőjéről.

Bugárék döntöttek: Csak az előrehozott választások oldhatják meg a helyzetet
Bugár Béla (Fotók: Cséfalvay Á. András)

"A Híd OT megbízta a pártvezetést, hogy tárgyaljon a koalíciós partnerekkel az előrehozott választásokról. Ha ezek a tárgyalások nem járnak sikerrel, a Híd kilép a kormányból"

- foglalta össze Bugár Béla annak a határozatnak a lényegét, amelyet hétfőn késő este elfogadtak a Híd-székházban. A pártelnök tájékoztatása szerint a tanácskozáson minden OT-tagnak lehetősége volt kétszer felszólalni, és a határozatot egységesen szavazták meg a hidasok - csupán egyetlen személy tartózkodott a szavazás során.

"Az ország nagyon nehéz napokat él meg, és nehéz tárgyalások vannak mögöttünk. Ebben a feszült helyzetben a Híd minden esetben igyekezett felelősségteljesen hozzáállni az eseményekhez" - mondta Bugár, hozzátéve, hogy az Híd OT által elfogadott határozat is ezt a felelősségteljes hozzáállást tükrözi.

"Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi szituációt csak az előrehozott választások oldhatják meg"

- szögezte le a Híd elnöke.

Bugár azt is leszögezte, hogy a Híd elképzelései szerint az előrehozott választásokat nem vonnák össze az őszre tervezett önkományzati választásokkal, hanem "sokkal hamarabb" tartanák meg a parlamenti voksolást.

Mivel a Smer korábban elutasította az előrehozott választások lehetőségét, a Híd először másik koalíciós partnerével, a Szlovák Nemzeti Párttal fog tárgyalni erről. Amennyiben a Smer is támogatni fogja a választások mielőbbi megtartását, akkor a Híd miniszterei az előrehozott választásokig pozíciójukban maradnak. Ha Ficoék nemet mondanak, a Híd kilép a koalícióból.

(parameter)