Bugárék leintették az SNS-t, amelyik állandóan felizgul a melegfelvonulás témájára

A Híd kiállt Mária Patakyová ombudsman és Lucia Žitňanská hidas parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter mellett, miután a büszkeségnapi "szivárványos" felvonulás miatt bírálat érte őket a Szlovák Nemzeti Párt részéről.

Bugárék leintették az SNS-t, amelyik állandóan felizgul a melegfelvonulás témájára
Fotó: tasr

Erről Debnár Klára, a kormánypárt szóvivője tájékoztatott. Bugárék értetlenül állnak a kritika előtt, és azt üzenték a koalíciós SNS-nek, hogy „a közös kormányzás sikeréhez nem járul hozzá a végrehajtó hatalom programnyilatkozatának szelektív elfogadása”.

„Azok a pártok, amelyek két évvel ezelőtt koalícióra léptek, ideológiai szempontból sokfélék. Sok dologról eltérő nézeteket vallunk, mint a koalíciós partnereink” – közölte Debnár.
Az SNS csalódott Žitňanskában, mivel szombaton azt mondta a Szivárványos Felvonuláson, hogy az ő működése idején kezdtek el dolgozni az azonos nemű párok jogi helyzetének a megoldásán. „Az SNS sosem fogja támogatni az azonos neműek regisztrált párkapcsolatát, és a drogok legalizálását sem. Ez a téma ebben a koalícióban le van zárva a számunkra” – jelentették ki a nemzetiek.

A volt igazságügyi miniszter kiállt Mária Patakyová ombudsman mellett, akinek az Andrej Danko-féle párt szerint le kellene mondania a funkciójáról, mivel részt vett a melegfelvonuláson, és mert korábban a hivatalára kitűzte a szivárványos zászlót. „Az ombudsman feladata, hogy Szlovákia polgárainak az emberi jogait védje, függetlenül azok vallási meggyőződésétől, származásától, nemétől, korától, nemzetiségétől vagy egészségi alkalmasságától, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabb csoportokra és egyénekre. Az ombudsmani hivatalnak Szlovákia minden polgárát kell védenie, és nem csak az ombudsman által olyannyira kedvelt LGBT-t” – üzente Jaroslav Paška, az SNS első alelnöke.

„Az ombudsman lemondását követelni azért, mert a funkciójából adódó lépéseket tesz, enyhén szólva furcsának tartjuk” – közölte a Híd. Patakyová elismerte, hogy gondolkozott azon, hogy joga van-e ebben a funkcióban a felvonuláson szerepelni. Végül úgy döntött, hogy kötelessége arra figyelmeztetni az embereket, hogy Szlovákia nem teljesíti az azonos neműekkel szemben vállalt kötelezettségeit.

A Híd már korábban is kiállt Patakyová és Žitňanská mellett. Az SNS tavaly is bírálta Patakyovát, mert az ombudsman 2017-ben is részt vett a melegfelvonuláson. Paška akkor "na-ez-már-sok -lesz, Béla" felütéssel indított üzentében jelezte a Hídnak, hogy az SNS képviselői talán már nem fogják támogatni a párt jelöltjeit a köztisztviselői pozíciókba. A Híd erre úgy reagált, hogy Paška véleménye a mentális fejlettségi szintjét tükrözi, és hogy nyilván nem értette meg az ombudsmani hivatás lényegét. 

A Híd Lucia Žitňanská mellett is kiállt, mikor őt Andrej Danko SNS-es parlamenti elnök az Alkotmánybíróság összeállításában javasolt változtatásai miatt kritizálta. Bugár Béla, a Híd elnöke akkor azt mondta, hogy nincs szándékában támadni a koalíciós partnereit, de nem hagyja, hogy ezek az ő embereire rontsanak rá.

Az SNS-nek korábban a volt igazságügyi miniszter azon javaslata sem tetszett, amellyel az ún. kemény drogok használatát is részben dekriminalizálta volna. A dekriminalizáció és legalizáció közötti különbségek összemosását azonban a Híd elutasítja.

tasr/sp