Bugárék rábólintottak a választási pártra, az MKP meg nem - befutottak a reakciók is

2019. október 22. - 23:52 | Belföld

A Híd elnöksége kedd este jóváhagyta azt, amiben három magyar párt - a Híd, az MKDSZ és az MKP - delegációi megegyeztek a múlt héten, az MKP meg elutasította azt, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján induljanak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP lesz. Menyhárték döntése kedd éjjel 23 óra után szivárgott ki.

Bugárék rábólintottak a választási pártra, az MKP meg nem - befutottak a reakciók is
Fotó: Paraméter

A delegációk múlt héten megegyeztek abban, hogy a pártok közös kampánystábot és közös választási programot hoznak létre és egymás ellen nem kampányolhatnak, illetve hogy a pártelnökök beleegyeztek abba, hogy nem vezetik a listát. A következő lépésnél tartunk most, amikor az egyes pártok elnökségei megvitatták a javaslatot.

Míg a Híd elnöksége rábólintott az együttműködésre, addig az MKP testülete azt elutasította. Hogy ebből pontosan mi következik, azt egyelőre nehéz megjósolni, de szerdán majd ki se látunk a különböző értelmezésekből. Azt azonban az MKP elnöke megerősítette a portálunknak, hogy mindenkivel tovább tárgyalnak. A parlamenten kívüli párt nyilatkozata szerint: "Az MKP számára továbbra is az egységes magyar képviselet megteremtése a prioritás, ezért erről - a járási struktúrák és a tagság véleményét szem előtt tartva - ÖTPÁRTI egyeztetést kezdeményez."

Ez eddig legalább annyira kusza, mint London kiválása az Európai Unióból, a brexites hacacáré.

A Híd szerda reggel reagált a kialakult - alig értelmezhető - helyzetre. Eszerint a "Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége történelmi lehetőséget szalasztott el azzal, hogy elvetette a három párt delegációja által megfogalmazott közös javaslatot. Az abban megfogalmazott irányelvek egy közös választási lista létrehozásának szilárd alapját biztosították volna. Most, amikor a szlovákiai magyarságot megszólítani kívánó szubjektumok osztódással szaporodnak, felkínáltuk a legészszerűbb és leghatékonyabb megoldást, és ami a legfontosabb, a formálódó egységből, illetve az erről szóló tárgyalásokból senkit sem kívántunk kizárni. A közösségi érdek nem bukhat el sem egyéni ambíciók, sem egy átláthatatlan finanszírozású újonnan alakult mozgalom miatt."

Megszólalt a Magyar Fórum is, amelyik "üdvözli, hogy az MKP-ban győzött a józan ész, és nem szövetkezik a rosszal, Robert Fico koalíciós partnerével." Simon Zsolték remélik, hogy "mihamarabb visszatérünk a tárgyalóasztalhoz, és a Magyar Fórum, az MKP, az Összefogás, illetve a civil szervezetek közösen olyan egységes és méltó magyar alternatívát alakítanak ki., ami a jó oldalon áll, ezzel is előmozdítva a kormányváltást és Szlovákia jobb irányba történő változását."

A kedden bejegyzett Összefogás mozgalom is üdvözli az MKP elnökségének keddi döntését a két párt delegációja által letárgyalt paktum elutasításáról. Mózes Szabolcsék szerint "közös listát csak minden fél bevonásával, transzparens módon és őszinte párbeszéd útján lehet létrehozni" és "ezek a feltételek eddig nem teljesültek." A sajtóba kiszivárgott információk alapján ráadásul a múlt pénteken olyan javaslat született, amely tartalmi és perszonális okok miatt elfogadhatatlan lett volna az Összefogás számára, és a közvélemény reakciója alapján a választók többsége számára is. Az MKP elnöksége annak tudatában utasította el a Híd által kezdeményezett paktumjavaslatot, hogy tisztában volt az Összefogás és a további partnerek jól ismert álláspontjával." Az Összefogás továbbra is ragaszkodni fog a "korábban ismertetett elveinkhez és prioritásainkhoz: összefogás és megújulás kell, egyértelműen kimondott és vállalt kormányváltás, valamint a magyarság és Dél-Szlovákia fejlődése szempontjából kulcsfontosságú lépések átültetése."

(para)