Bukdácsol a parlamentben a kormánykoalíció, ezúttal maga Boris Kollár házelnök is blokkolta a törvényhozás munkáját

2022. szeptember 22. - 13:58 | Belföld

Nehezen megy a parlamenti többség biztosítása a kormánykoalíciónak, és nem csak az SaS szavazatai hiányoznak. Ezúttal a Sme rodina blokkolta a törvényhozás munkáját, míg Richard Sulíkék szavaztak. Boris Kollár inkább a Smerrel és a szélsőségesekkel biztosítja a szükséges többséget az SaS képviselői helyett. Kollárék célja valószínűleg ezúttal is a 363-as paragrafus módosításának akadályozása volt, mint egy nappal korábban.

Bukdácsol a parlamentben a kormánykoalíció, ezúttal maga Boris Kollár házelnök is blokkolta a törvényhozás munkáját
Fotó: TASR

Egy újabb obstrukcióba futott bele csütörtökön délben a kormánykoalíció, ezt azonban nem az SaS, hanem a Sme rodina okozta, amely így elérte, hogy csak jövő héten kell szavazniuk a büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusának módosításáról. Ez az, amely lehetővé teszi a főügyésznek, hogy önhatalmúlag megszüntesse az eljárást bizonyos esetekben.

Maros Žilinka főügyész már többször élt ezzel a lehetőséggel, ennek köszönheti például a szabadságát Peter Pčolinský, az SIS volt igazgatója, Peter Kažimír jegybankelnök és Jaroslav Haščák, a Penta volt társtulajdonosa.

A Sme rodina – és a Smer is – ellenzi a paragrafus eltörlését vagy módosítását, és az OĽaNO frakciójában is vannak, akik szeretnék ezt elkerülni.

A Sme rodina és Boris Kollár obstruálta a parlamnti munkát

Csütörtökön a kormány által szerdán elfogadott energetikai törvények módosításának és az egészségügyi dolgozók fizetésemelésének a napirendre való felvételét kellett volna szavazni.

Első alkalommal a Sme rodina képviselői az ellenzékkel közösen blokkolták a parlament munkáját, az SaS ezúttal igennel szavazott. Maga a házelnök sem nyomta meg a szavazógombot, vagyis hozzájárult az obstrukcióhoz.

Saját obstrukcióját kihasználva, a következő szavazásnál Boris Kollár ahelyett, hogy ellenőrizte volna a szavazáshoz szükséges minimális többséget – 76 jelenlévő képviselő – egyből szavaztatott javaslatáról, amellyel az SaS már megtárgyalt törvényjavaslatairól való szavazást jövő hét keddre halasztotta. Az SaS javaslatai között volt a 363-as paragrafus módosítása is.

Anna Zemanová (SaS) és Juraj Šeliga (Za ľudí) szerint Kollár ezzel kijátszotta a házszabályt. A következő szavazásnál a plénum besorolta a programpontok közé az új kormányjavaslatokat, ekkor a Smer segítette ki szavazatival a koalíciót.

A Sme rodina már szerdán is lehetetlenné tette a 363-as paragrafus módosítását, akkor az OĽaNO képviselőinek a módosítójavaslatát nem szavazta meg, igaz, akkor az OĽaNO egy képviselője, Igor Hus sem nyomott gombot. Az ő szavazata hiányzott ahhoz, hogy a törvényt tárgyalását a második olvasatban folytathassa a parlament.

- lpj -