Bukjon a szlovák kormány! Üzeni a lakosság, azon belül inkább a nők, mint a férfiak, a magyarok pedig a szlovákoknál kevésbé

2022. június 24. - 08:58 | Belföld

Felmérést készített a Joj TV számára az AKO ügynökség arról, hogy az emberek szerint távoznia kellene-e a mostani kormánynak. Az eredmények alább megtekinthetők. 

Bukjon a szlovák kormány! Üzeni a lakosság, azon belül inkább a nők, mint a férfiak, a magyarok pedig a szlovákoknál kevésbé
Igor Matovič és Eduard Heger - TASR

Eszerint a reprezentatív felmérés során a megkérdezettek 56,7%-a válaszolt úgy, hogy a kormánynak inkább vagy mindenképpen, de buknia kellene. Csupán 36% vélekedett ezzel szemben úgy, hogy maradjon meg. 5,4% nem tudott válaszolni a kérdésre, 1,9% pedig nem kívánt.

Ha a biztosan vagy inkább a kormány bukását óhajtók számát összeadjuk, akkor ők a férfiak és a nők körében is többségben vannak. A nőknél ez az arány 59%, a férfiaknál 55%.

Kevés olyan csoport van, amelyben nem a többség kívánja a kormány távozását. A korcsoportok közül a leginkább az 50-65 évesek (63%), majd a 34-49 évesek (58%), míg a 66 év felettiek 54%-a.

Az iskolai végzettség alapján az alapiskolai végzettségűek vagy az inasiskolát elvégzők között vannak a legnagyobb arányban (64%), a főiskolai végzettséggel rendelkezők között viszont már csak 42%.

Nincs olyan megye, ahol az arányuk ne érné el az 50%-ot, de ezen belül Besztercebányán a legmagasabb (67%), míg Pozsonyban a legalacsonyabb (50%).

A szlovákság 57%-a, míg a magyarság 53%-a kívánja a kormány távozását.

Pártszimpátia alapján a Smer és a Republika szavazói ebben a legbiztosabbak (91%), előbbihez jön még 4, utóbbihoz 6%, aki inkább a kormány bukása mellett áll ki. Érdekes módon a kormánypártok közül a Sme rodina szimpatizánsai azok, akiknél többségben vannak (26+26%), akik inkább vagy mindenképp megbuktatnák a jelenlegi kormányt, míg az SaS esetében ezt csupán 24% (6+18), az OĽaNO esetében pedig 11% (7+4) óhajtja. Ugyancsak a két utóbbi kormánypárt, amelynek tábora a leginkább szeretné megtartani a jelenlegi kormányt (OĽaNO: 68% biztosan, 28% inkább; SaS: 48%/28%).

Az egyes táblázatok részletei a fotók között találhatók.

(Joj TV)