Bukósisak, műbajusz és a lopásnak álcázott lopás

2020. október 2. - 00:00 | Régió

Véget ért Nagy Zsolt kétnapos kihallgatása a bazini Specializált Büntetőbíróságon zajló alsóhatári maffiaperen.

Bukósisak, műbajusz és a lopásnak álcázott lopás
Nagy Zsolt - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A Sátor Lajos-féle csallóközi maffia kivégzőosztagának egykori tagja – aki jelenleg 22 éves börtönbüntetését tölti – kedden (szeptember 30.) kezdte vallomástételét. Kihallgatása azonban elhúzódott, és csak a szerdai (október 1.) tárgyalási napon ért véget.

Ráadásul a „Csonti” becenévvel illetett férfi egy olyan bűncselekményről is említést tett, ami az aktuális vádpontok között nem szerepel.

Nagynak egyébként a vádiratban található öt gyilkossági ügy közül kettőhöz, valamint egy megtervezett, de véghez nem vitt gyilkossághoz volt elkövetőként köze. Őt egyelőre csak tanúként kezelik az eljárásban, a vádlottak padján az alsóhatári polgármester, Dora Ferenc, az ő fia, ifj. Dora Ferenc, Alföldi László és Szamaránszky Roland ülnek.


Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


ÁFA és trágya

Tanúvallomását folytatva Nagy először a nagyszombati Vojtech Rampák meggyilkolására tért ki. A nagyszombati férfit fehér lóként használták, cégét a vád szerint id. Dora Ferenc használta fel egy olyan fiktív trágyaüzlet nyélbe ütésére, amely alapján az alsóhatári polgármester cége ÁFA-visszaigénylés útján legkevesebb 53 ezer euróhoz jutott jogosulatlanul.

Nagy Zsolt azt állítja, jelen volt, amikor a polgármester Sátor Lajosnál megrendelte a szlovák férfi likvidálását. Elmondása szerint Rampákot akkoriban már keresték a rendőrök, és egy dunatőkési panzióban bújkált. Sátor ötlete alapján abban állapodtak meg, hogy Dora tudatni fogja a férfival, hogy egy megadott időpontban a panzió közelében várakozzon az utcán, mert rendőrök mennek majd érte, hogy kihallgatásra vigyék.

Csakhogy a rendőrök valójában nem rendőrök, hanem Sátor és Csonti voltak.

„Az ember kint várt az útkereszteződésnél. Lajos lehúzta az ablakot, megkérdezte a nevét, és amikor a srác válaszolt neki, kiszállt az autóból. Bilincset tett a kezére, aztán beültette őt hátra“

– idézte fel az esetet Nagy. A későbbi áldozatot ezután egy dióspatonyréti nyaralóba vitték, ahol sötétedésig Sátor felügyelt rá. Közben Csonti a nemrégiben szintén kihallgatott Bugárral kerestek egy olyan helyet a határban, ami alkalmas volna az illető elásására. Választásuk egy búslaki erődsávra esett.

Nagy Zsolt

A forgatókönyv ezt követően már ugyanaz volt, mint tucatnyi korábbi alkalommal, amikor ilyen „munkát“ végeztek. Kiásták a gödröt, kivitték oda áldozatukat, akit hasra fektettek, megfojtották őt, majd beletették a gödörbe és betemették.

„És aztán mentünk haza“

– tette hozzá az eset részletes leírását követően Nagy Zsolt.

Sisak, vagy paróka és műbajusz

A vádirat alapján 2010-ben az alsóhatári polgármester megbízta Sátor Lajost egy farkasdi (Vágsellyei járás) üzletember meggyilkolásával is. Az utóbbi időben a hazai sajtóban csak "szlovák Texas" címszó alatt emlegetik az olaj- és üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó JOPI TRADE céget, melynek egyik tulajdonosa, Kertész József lett volna a célszemély. A nyomozók szerint Dora indítéka az volt, hogy agrárcége több mint 260 ezer euróval tartozott a JOPI TRADE-nek, és a tartozást nem akarta kiegyenlíteni.

Csonti megfigyelte, mikor és hogyan jár munkába a cégvezető, valamint a polgármester még egy rajzot is adott neki Kertész irodájáról. Ezzel az volt a cél, hogy ha ott volna elkövetve a gyilkosság, tudjon orientálódni.

„Több variáció volt, hogyan legyen megölve a Kertész. Volt az, hogy én megyek be motoros bukósisakban, és én végzem el a gyilkosságot, vagy a Sátor megy be parókában és műbajusszal, vagy pedig amikor jön reggel munkába, és leparkol, akkor a parkolóban“

– vázolta fel az akkori terveket a tanú.

Dora Ferenc

A gyilkosságra végül azért nem került sor, mert időközben Sátor Lajost 2010. december 2-án meggyilkolták. Nagy állítása szerint Dora a maffiafőnök halála után még megkereste őt azzal a kéréssel, hogy legyen végrehajtva a kivégzés.

„Feri azt mondta, hogy amit ezért Sátornak ígért, azt nekem is odaadja“

– emlékszik vissza Nagy Zsolt, aki azonban visszautasította az ajánlatot.

Adóoptimalizálás lopással

A kihallgatás során az ügyész arra is kíváncsi volt, hogy voltak-e olyan bűncselekmények, amelyek elkövetésében a tanú a polgármester fiával, ifj. Dora Ferenccel vett részt. Nagy igennel válaszolt, és ismertetett egy konkrét esetet is.

Elmondta, tudomása szerint a vádlott fiktív számlázással is foglalkozott. Ennek lényege az volt, hogy ha egy ismerős cégnek jelentős ÁFÁ-t kellett befizetnie az államkasszába, bizonyos jutalékért cserébe ifj. Dora kiállított a szóban forgó cég számára egy nagy összegről szóló fiktív számlát. Ennek köszönhetően az ominózus cég kiadásai megemelkedtek, aminek köszönhetően már kevesebb ÁFÁ-t kellett befizetnie.

Nagy Zsolt

Ez a csalás nem túl bonyolult, azonban banki tranzakciókkal kell igazolni. Ezért rendszerint az történt, hogy ifj. Dora valóban megkapta a fiktív számlán szereplő összeget, azt viszont készpénzben vissza kellett juttatnia oda, ahonnan az jött.

„Feri csinált is egy üzletet, amiből ha jól tudom, 300 ezer eurót kapott a számlájára. A pénzt vissza kellett adnia, de eljött utánunk, hogy ne adjuk vissza, inkább rendezzük meg, hogy a pénzt ellopja valaki“

- engedett bepillantást az ügybe Nagy.

A terv az volt, hogy amikor egy megbízott személy a pénzt szállítja, megáll majd egy benzinkúton üdítőt venni. Ekkor Csonti betöri a kocsi ablakát, és ellopja a hátsó ülésről az ott lévő laptopot, és a mellette lévő csomagot, amiben elvileg a pénz van. Erre a célra még egy új laptopot is vásároltak, hogy úgy tűnjön, a tolvaj valójában a számítógépre utazik, nem a mellette lévő csomagra – amiben valójában benne sincs a pénz. Így ifj. Dora igazolni tudja majd a készpénz tulajdonosának, hogy az összeget ellopták, az így szerzett pénzt pedig elosztják egymás között.

„Sátorral együtt mentem oda, ő kitett engem a benzinkúton, és kiloptam az autót“ – mondja Csonti, hozzátéve, a hogy a 300 ezer euróból 150 ezer maradt ifj. Doránál, ő pedig Sátorral egyenlő arányban osztozott a maradék 150 ezren. A vádlott védőügyvédjének, Marek Parának a figyelmét felkeltette a Nagynak és Sátornak járó részesedés nagysága. Így megkérdezte a tanútól, miért volt ilyen szokatlanul magas a jutalék, Csonti viszont inkább az ügyfeléhez tanácsolta az ügyvédet.

„Ő jött ezzel az összeggel, úgyhogy a Ferit kell megkérdezni. Mi örültünk neki, hogy ennyi volt“

– hangzott a közömbös válasz.

ifj. Dora Ferenc és ügyvédje, Marek Para

Miután a kihallgatás véget ért, a vádlottak véleményezhették Nagy Zsolt kétnapos vallomását, ám meglepő módon ifj. Dora nem nyilatkozott az elhangzottakkal kapcsolatban. Apja viszont reagált.

„Én csak annyit mondanék, hogy a tanú hazudik“ – mondta a polgármester, miközben mintha szabadkozva Nagy Zsolt felé biccentett volna fejével.

A harmadik jelenlévő vádlott, Szamaránszky Roland ugyanazt ismételte el, amit az előző tanú, Bugár György vallomása után mondott: „az egész egy nagy hazugság“, és a tanú a bűnüldöző szervekkel kötött alkuja keretében hazudik.

Az alsóhatári maffiaper következő tárgyalási napján a Sátor-féle bűnszervezet egy másik tagját, a 25 éves börtönbüntetését töltő Kádár Krisztiánt hallgatják ki tanúként a Specializált Büntetőbíróságon.

(db)