Bukovszky: A faji és nemzetiségi üldöztetés áldozatait nem szabad elfelejtenünk

2023. augusztus 2. - 18:25 | Belföld

Bár a mostani generációknak nincs közvetlen tapasztalata a második világháború borzalmaival, a faji és nemzetiségi alapú üldöztetés áldozatait nem szabad elfelejtenünk. Ezt Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos közölte a közösségi oldalán a roma holokauszt emléknapja alkalmából.

Bukovszky: A faji és nemzetiségi üldöztetés áldozatait nem szabad elfelejtenünk
Bukovszky László (TASR)

Emlékeztetett a szlovák társadalom fokozódó megosztottságára. „Néha az az érzésem, hogy inkább azt keressük, ami elválaszt, és nem azt, ami összeköt. Ez pedig óhatatlanul a tragédiáknak kedvez” – figyelmeztetett. Ezért is van szerinte annál nagyobb szerepe, hogy emlékezzünk a történelem sötét oldalaira. „Kötelességünk, hogy tanuljunk a történelemből, és ne adjunk lehetőséget olyan embereknek, akik készek tönkretenni az értékeinket, és ezzel együtt a jövőnket is” – írta.

A roma holokauszt emléknapján arra a csaknem 3000 roma férfire, nőre és gyerekre emlékezünk, akik 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradó éjjel haltak meg az auschwitz-birkenaui náci haláltáborban. A második világháború során körülbelül 500 000 roma vesztette életét, akik etnikai alapú üldöztetésnek és faji alapú erőszaknak voltak kitéve.

A roma holokauszt áldozataira szerdán Ján Hero romaügyi kormánybiztos és Silvia Hroncová kulturális miniszter is megemlékezett a besztercebányai SNP Múzeumban.

TASR