Bukovszky László: Csak rajtunk múlik!

2020. február 8. - 09:26 | Régió

Húsz év telt el a kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadásától. Talán sokkoló megállapítást teszek, de a mögöttünk levő két évtizedben – az elmúlt csaknem négy évet és a Radičová-kormány két éves ciklusát leszámítva – soha senki sem foglalkozott kormányzati szinten nyelvi jogaink gyakorlati érvényesítésével. Ez a szomorú igazság! A nyelvhasználat két évtizede a politika fojtó terhével küzd.

Bukovszky László: Csak rajtunk múlik!

2016-ban azt ígértük, hogy sínre állítjuk a nyelvi jogok mindennapi alkalmazását.

Az volt a fő cél, hogy a létező jogok érvényesítéséhez megalkossuk az elérhető feltételeket és olyan rendszerszerű, akár intézményes lépéseket tegyünk, amelyeknek eddig nem volt se híre, se hamva. Ennek eredményeként húsz év után elkészítettük a törvény módszertani útmutatóját.

Továbbá kiépítettük az elektronikus törvénytár magyar változatát; nyelvi terminológiai bizottságokat állítottunk fel; sikeresen elindítottuk a hivatalnokok magyar nyelvű továbbképzését; bővítettük a kétnyelvű formanyomtatványok elérhetőségét; nemcsak a közigazgatásban, de egyéb területeken is kibővítettük a vizuális kétnyelvűséget pl. a vasútnál, a postánál, a gyógyszertáraknál, a közlekedési táblák esetében és az üzletláncoknál.

Persze, nem ülhetünk karba tett kézzel. Újabb kihívások előtt állunk: elsősorban meg kell erősíteni ezen a téren a kisebbségi kormánybiztos pozícióját és hivatalát. Az állami felügyeleti szervek részéről is további kezdeményezésékre van szükség; létre kell hozni egy pénzügyi alapot, amely a kisebbségi nyelvek vizuális megjelenését támogatja. A közigazgatásban pótolni kell a több évtizedes lemaradást a kétnyelvű ügyvitelben; a hivatalnokok nyelvi képzését ki kell szélesíteni, és nem utolsó sorban, az épülő elektronikus ügyvitelben biztosítani kell a kisebbségi nyelvek alkalmazását.

Ezek mind alkotmányos jogaink. Csak rajtunk múlik, hogy tudjuk-e folytatni a megkezdett munkát!

Bukovszky László, kisebbségi kormánybiztos

(PR-cikk)