Bukovszky László lesz a kisebbségi kormánybiztos

2016. április 12. - 14:59 | Belföld

A Paraméter hitelt érdemlő forrásból úgy értesült, hogy a Híd Bukovszky Lászlót jelöli a kisebbségi kormánybiztosi poszt ellátására.

Bukovszky László lesz a kisebbségi kormánybiztos
Bukovszky László (Forrás: most-hid.sk)

Az 50 éves, Taksonyon élő történész-levéltárost a szerdai kormányülésen nevezhetik ki a Nemzeti Kisebbségek Kormánybiztosi Hivatalának élére.

Bukovszkynak nem lesznek ismeretlenek a kormánybiztosi teendők, hiszen 2011-től 2013 júliusáig már dolgozott a Szlovák Kormányhivatalban. A Radičová-kormány idején Rudolf Chmel emberi jogokért és a kisebbségek jogaiért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalában osztályvezető igazgatóként dolgozott, majd később A. Nagy László kormánybiztos alatt főosztályvezető igazgató volt a Nemzeti Kisebbségek Kormánybiztosi Hivatalának Nemzetiségpolitikai Főosztályán. Amikor az előző Smer-kormány alatt a parlament nem szavazta meg a vasúti kétnyelvűséget elősegítő hidas törvénymódosító javaslatot, és A. Nagy László lemondott a kormánybiztosi posztról, Bukovszky pedig vele együtt távozott a hivatalból.

(parameter)


Bukovszky László 1966. május 9-én született. A galántai magyar gimnáziumban érettségizett 1985-ben, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarának Levéltárosi és Történelmi Segédtudományok Tanszékén diplomázott 2001-ben. 2007-ben ugyanitt bölcsészdoktori (PhDr.) vizsgát tett. 1988-tól 2003-ig a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltárának főlevéltárosa volt. 2003-tól 2008-ig a Nemzeti Emlékezet Intézete Levéltári Főosztályának az igazgatói tisztjét látta el. 2008-tól 2010-ig a csehországi Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárának volt a főigazgatója. Ezt követően a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában dolgozott először mint osztályvezető, majd főosztályvezetőként. 2014-től a Híd-Most párt ombudsmani teendőit látja el.

Szakterületét elsősorban a közigazgatás-történet és az állambiztonsági szolgálatok tevékenységének kutatása jelenti. Ugyanakkor több tanulmányában foglalkozott a szlovákiai magyarság 1918 utáni és a Mátyusföld általános történetével is.

Forrás: foruminst.sk