Bukovszky: nem a leváltásom, hanem a leváltásom gyorsasága a meglepő

2023. október 26. - 18:02 | Belföld

A kormány rögtön az első ülésén, néhány órával a kinevezése után leváltotta posztjáról Bukovszky László kisebbségi ügyi kormánybiztost. Bukovszkyt meglepte ez a sietség, a kormányhivatal új vezetői közül senki sem beszélt vele. A biztost egy smeres többségű kormány nevezte ki, és ugyancsak egy smeres többségű kormány váltotta le.

Bukovszky: nem a leváltásom, hanem a leváltásom gyorsasága a meglepő
(Fotó: Juhász László)

A szerdán délután kinevezett Fico-kormány szerdán este leváltotta Bukovszky László kisebbségi ügyi és Ján Hero roma ügyi kormánybiztosokat. Rajtuk kívül a kabinet csak államtitkárokat váltott le és nevezett ki, semmilyen más központi hivatal vezetőjéhez nem nyúltak hozzá.

Bukovszky Lászlót nem is annyira a leváltása, mint a leváltás gyorsasága lepte meg.

„Számítottam a leváltásra, de nem ilyen gyorsan. November elejére vártam, amikor a kormány már megkezdte munkáját, amikor a minisztériumokban már befejeződtek a személycserék” – mondta a Paraméternek Bukovszky.

A leváltása előtt nem kereste meg senki az új kormányzatból, de az utóbbi időszakban különben is minimális volt a kommunikáció a kormányhivatal és közte. A leváltás gyorsasága azért is meglepte, mert ez arra utal, hogy ez a hivatal valamiért fontos a kormányzatnak.

„Azért is furcsa ez a gyorsaság, mert egyik kormánypárt programjában sem szerepel a kisebbségi jogok bővítése, egyáltalán a kisebbségi jogokról sincs szó bennük” – mondta Bukovszky.

A legrosszabb megoldás szerinte az lenne, amit Robert Fico második kormánya tett, aki egyszerűen nem nevezett ki kormánybiztost a lemondott A. Nagy László helyére. „Nem tudjuk, milyen tervei vannak a kormánynak a kisebbségi jogok érvényesítése és erősítése terüetén, de remélem, nem feledkezik meg a nemzeti kisebbségekről” – mondta Bukovszky.

Kész törvényjavaslatok várják az utódját

A leváltott kormánybiztos szerint utódjára egy konszolidált, jól működő hivatalt és néhány folyamatban lévő ügyet hagy.

„A kisebbségi jogi törvény tervezete kész, akár már holnap tárcaközi egyeztetésre lehetne bocsátani – mondta Bukovszky. – Ugyancsak elkészítettük a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását, és kidolgoztuk a törvény végrehajtásához szükséges anyagi támogatás részleteit.”

A kisebbségi jogi törvény elfogadásának folyamatát még a Heger-kormány állította le, állítólag több minisztérium sem értett egyet a jogszabálytervezettel.

A hivatal már előkészítette a kormány kisebbségi bizottságának következő ülését, és lezajlott a képviselő választása a vietnámi és a ruszin kisebbség esetében. A vietnami kisebbséget a legutóbbi népszámlálás eredménye alapján nyilvánította elismert kisebbségnek a kormány, ezt követően kapott képviseletet a kisebbségi bizottságban is.

Bukovszky nem tudja ki lesz az utódja, kinek adhatja át a hivatalt. Bukovszky László 2016-tól töltötte be ezt a pozíciót, paradox módon Robert Fico kormánya nevezte ki, és most Robert Fico kormánya váltotta le. Igaz, 2016-ban Smer-Híd-SNS koalíció alakított kormányt, amelynek a széthullásáig a Sieť is tagja volt, most pedig a Smer és az SNS mellett a Hlas a tagja.

A kisebbségi kormánybiztos leváltásáról és az új biztos kinevezéséről megkérdeztük a kormányhivatalt is, amint választ kapunk, tájékoztatjuk olvasóinkat is.

- lpj -