Bulgária kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát

2020. december 18. - 16:16 | Külföld

Bulgária kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát pénteken. A bolgár külügyminisztérium 72 órát adott a diplomatának arra, hogy elhagyja az európai uniós tagország területét.

A bolgár ügyészség korábban azzal gyanúsította meg a férfit, hogy 2017 óta kémtevékenységet folytat. Egy külön nyilatkozatban a vádhatóság azt állította, hogy a diplomata állam- és szolgálati titoknak minősülő katonai információkhoz akart hozzájutni, a többi között a NATO-tagállam területén zajló hadgyakorlatokon részt vevő amerikai csapatok létszámáról.

A bolgár külügyi szóvivő szerint a döntésről értesítették a szófiai orosz nagykövetséget.

Anatolij Makarov orosz nagykövet megerősítette, hogy nemkívánatos személynek nyilvánították a diplomáciai képviselet egyik dolgozóját. "A helyzet abszurdnak tűnik, az orosz fél fenntartja a jogot a válaszlépésekre" - tette hozzá.

Az orosz nagykövetség Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint az érintett a katonai attasé. "Az Oroszországi Föderáció védelmi minisztériuma képviselőjének minden alapot nélkülöző kiutasítása nem járul hozzá az országaink közötti párbeszéd fejlesztéséhez katonai téren, sem pedig a fekete-tengeri térség stabilitásának erősítéséhez" - olvasható az állásfoglalásban.


MTI