Bűnbandák több száz őrizetbe vett tagját "parádéztatták" kamerák előtt

2020. november 29. - 12:24 | Külföld

Salvadorban bűnbandák több száz őrizetbe vett tagját "parádéztatták", vonultatták fel bilincsben a sajtó képviselői előtt szombaton Nayib Bukele salvadori elnök bűnözés elleni politikájának látványos bemutatójaként.

Bűnbandák több száz őrizetbe vett tagját "parádéztatták" kamerák előtt
Fotó: Reuters

Bűnbandák több mint hatszáz tagját tartóztatták le összehangolt razziák keretében Salvadorban, Guatemalában és Hondurasban a héten egy az Egyesült Államok támogatta rendőrségi művelet keretében.

Az érintettek túlnyomó többségét Salvadorban tartóztatták le. A bűnözők nagy része a különös kegyetlenségéről ismert Mara Salvatrucha (MS-13) és a rivális Barrio 18 bűnszervezetekhez tartozik.

Rogelio Rivas közbiztonsági miniszter a foglyok többségét terroristának nevezte. A kamerák előtt, állig felfegyverzett katonák felügyelete mellett felvonultatott bandatagokat a többi között gyilkossággal, emberrablással, valamint embercsempészettel gyanúsítják.

A kormányzati statisztika szerint a gyilkossági ráta csaknem felével csökkent a tavalyihoz képest. Bukele ezt a rendőrség és a hadsereg erősebb jelenlétével magyarázza az utcákon, valamint a börtönökben, amelyekről sokan úgy tartják, hogy a bandák irányítása alatt állnak.

Áprilisban Bukele egy másik akcióval magára vonta a jogvédők haragját. Akkor a közösségi médiában tett közzé megrázó képeket több száz bebörtönzött félmeztelen bandatagról, akik sorokba rendeződve, szorosan egymás mellett álltak, dacára a tomboló koronavírus-járványnak. A rabokat akkor egy erőszakos incidens miatt büntették meg.

A 6,6 millió lakosú Salvador a világ egyik legveszélyesebb országa a fegyveres konfliktusok sújtotta térségeket leszámítva. Tavaly 2350 embert gyilkoltak meg az államban a bűnbandák, amelyeknek mintegy 70 ezer tagjuk van, közülük 17 ezer börtönben.

MTI

Címkék: bűnbandák, Salvador