Bűncselekmények áldozatai kérhetnek segítséget Dunaszerdahelyen

2021. augusztus 4. - 10:28 | Régió

A bűncselekmények áldozatai számára létrehozott belügyminisztériumi információs irodák hálózatához mostantól Dunaszerdahely is csatlakozik. Aki úgy érzi, bármilyen bűncselekmény áldozata, legyen szó családon belüli erőszakról, szexuális visszaélésekről vagy épp fenyegetésről, illetve csalásról, segítségért fordulhat az irodához, amely eligazítja, merre tovább.

Bűncselekmények áldozatai kérhetnek segítséget Dunaszerdahelyen
Jozef Halcin, a belügyminisztérium bűnmegelőzési osztályának igazgatója (Fotók: a szerző)

Egyszerűnek tűnő, de akár súlyos személyes történetekkel is foglalkoznak abban az irodában, melyet a belügyminisztérium hozott létre a Dunaszerdahelyi Járási Hivatalban. A hivatal épületének földszintjén található 8-as számú irodában keddenként 8 és 15 óra között fogadják az ügyfeleket, akik a helyi koordinátorral megoszthatják történetüket, ő pedig azonosítja a problémájukat és megfelelő útbaigazítást ad. A szolgáltatás ingyenes.

Michal Deraj járási elöljáró közölte, hogy alapvetően szlovák nyelven zajlik a tanácsadás, ám adott esetben, ha valakinek másképp nem megy, magyarul is közvetíthetnek. Az érdeklődők előzetesen a 0908/796448-as telefonszámon jelentkezhetnek be, javasolt egy előzetes megbeszélés ilyen módon, mely során kiderül, milyen problémáról van szó, ennek köszönhetően az iroda koordinátora a megbeszélt találkozóra már felkészülhet.

„Amikor valaki bűncselekmény áldozatává válik, nehéz helyzetbe kerül, és sokaknak nincs meg a kellő jogtudata ahhoz, hogy ismert legyen számára, kihez fordulhat, vagy hogy mi a megoldás. Annál súlyosabb a helyzet, ha valakit családon vagy a közeli hozzátartozói körében ér bűncselekmény. Félnek, némelyek pedig szégyellik is, ami történt velük, mi viszont éppen az ilyen esetek megoldására hoztuk létre ezen irodák hálózatát”

– árulta al a dunaszerdahelyi kirendeltség hivatalos megnyitóján Jozef Halcin, a belügyminisztérium bűnmegelőzési osztályának igazgatója.

Ezt a projektet jövő év márciusáig az Európai Szociális Alap támogatja, onnantól pedig az állami költségvetésből finanszírozzák. Az első körben, 2020 tavaszától a nyolc kerületi központban hoztak létre ehhez hasonló irodákat, a második körben viszont már a járási központok következtek. Dunaszerdahelyen már a 16. iroda jött létre.

„Úgy képzeljék el ezt az irodát, mint egy nagy épület portáját. A célunk meghallgatni a polgárt, és felkínálni számára, ami a legeffektívebb. Releváns információkat nyújtani arról, hogyan zajlik egy eljárás, mi mit követ, mikor lehet adott esetben például kártérítést kérni. Igyekszünk azonosítani a lépéseket, amelyeket meg kell vagy lehet tenni” – fejtette ki Halcin. Kifejtette, hogy tavaly óta létrehozták azon szolgáltatások térképét, amelyeket a segítséget kérő ügyfelek számára ajánlanak. Elsősorban pszichológiai vagy szociális tanácsadást, illetve jogi támogatást, útbaigazítást közvetítenek. Szolgáltatási térképükön, mely minden egyéb információval együtt megtalálható a prevenciakriminality.sk honlapon, ma már 320 szervezet található, melyek különböző szolgáltatásokat nyújtanak kezdve a bűncselekmények áldozatai számára történő szállásadástól, ellátástól, ruházattól egészen a pszichológiai, szociális vagy jogi tanácsadásig.

A bűnmegelőzési igazgató figyelmeztetett, a hozzájuk érkezőknek nem kell tudniuk, hogy bűncselekmény áldozatai-e, a beszélgetés során az is kiderülhet, pl. családon belüli vagy szomszédok közti vita esetén, hogy polgári peres esetekről van szó, de ilyenkor is a megfelelő helyre irányítják őket.

„El kell viszont mondani, hogy ha az ügyfél olyan, megbízható forrásból eredő információt oszt meg velünk, ami bűntény elkövetésével függ össze, azt nekünk jelentenünk kell a rendőrségnek” – húzta alá.

Róbert Frimmel, a nagyszombati iroda koordinátora kifejtette, hogy akik hozzájuk érkeznek, gyakran rossz pszichikai állapotban vannak, és nem is értik, mi történik velük. „Egy bemutatkozó találkozón beszélünk a cselekményről, problémáról és az adekvát segítségről. Volt például egy úr, aki fizetett valamiért, amit nem teljesítettek számára, és javasoltuk számára a feljelentést, valamint hogy forduljon a Szlovák Fogyasztóvédelmi Szervezethez. Másvalakinek pszichológiai tanácsadásra volt szüksége, ilyen esetben is konkrét szakembert javaslunk számára, akit könnyel elérhet a lakhelye közelében” – fogalmazott.

Jozef Halcin emlékeztetett, hogy mivel bizonyos esetekben nagyon érzékeny problémáról van szó, gyermekbántalmazás vagy gyermekkel szembeni szexuális visszaélés, rendkívül diszkréten és érzékenyen kezelik az egyes eseteket.

Halcin beszélt arról is, hogy azért döntöttek Dunaszerdahely mellett, mivel Nagyszombat megyén belül a bűncselekmények előfordulása itt a harmadik leggyakoribb. Egy mellékelt adatsor szerint a tavalyi évben 1028 bűncselekményt regisztráltak a járásban, Galántán csaknem ugyanennyit (1046), míg a Nagyszombati járásban (a Pöstyénivel és a Galgócival együtt) 2295-öt. A bűncselekményeknek a Dunaszerdahelyi járásban 112 áldozata volt, kb. fele-fele arányban férfiak (58) és nők (54). A Galántai járásban ez a szám magasabb (141, 76/65), Halcin viszont elmondta, hogy a Dunaszerdahelyi járás mellett végeredményben az döntött, hogy az ebben a régióban élők számára kevésbé voltak elérhetők az eddigi irodák.

A Dunaszerdahelyi járásben egyébként a már említett 1028 bűntényen belül a legnagyobb tételt a lopások (194) és a gazdasági bűncselekmények (185) jelentig, míg 89 esetben regisztráltak erőszakos bűncselekményt. A konkrét bűncselekményeket illetően csalásból (31) és veszélyes fenyegetésből (29) volt a legtöbb, ezeket a zsarolás (14) és a betörés (11) követi, majd a szándékos testi sértés (10), közeli hozzátartozó sanyargatása (10) és gondatlanságból elkövetett testi sértés (10) hármasa.

(SzT)