Bűnmegelőzési programot indított a rendőrség az idősek körében

2019. június 10. - 21:21 | Belföld

„Nem csapsz be, te csaló! Idős vagyok, de engem nem versz át!” Ezzel a szlogennel indított bűnmegelőzési kampányt a nyugdíjasok körében a rendőrség. Az idős embereknek matricákat küld, amelyen a fent idézett szöveg olvasható.

A kiragasztott matricák az úgynevezett unokázós csalókat hivatottak elrettenteni, és egyúttal folyamatosan figyelmeztetni az időseket a mindennapos átverésekre.

„Azt tanácsoljuk, ragasszák ki a matricákat a bejárati ajtóra, a lépcsőházakban, a családi házak kapujára, sőt, a lakásban a telefonkészülék mellé, vagy oda, ahova a mobiltelefonjukat szokták tenni” - mondta Michal Slivka, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője. Így mindig szem előtt lehet a rendőrségtől kapott egyszerű, világos üzenet, akkor is, ha a csalók telefonon próbálják meg átverni őket és pszichikai nyomást gyakorolni rájuk – magyarázta Slivka.

„A kiragasztott matricák elriaszthatják a csalókat, ha meglátják azokat a bejárati ajtón vagy a kapun. Meggondolják, érdemes-e próbálkozni” - tette hozzá a szóvivő.

„A bűnmegelőzési program keretében a rendőrök felkeresik a nyugdíjasokat, hogy csoportos vagy akár személyes felvilágosítást tartsanak, elsősorban a magukat valamelyik családtagnak kiadó csalók módszereiről, de elbeszélgetnek a gyalogosok biztonságos közlekedéséről is” - folytatta Slivka.

Emlékeztetett, hogy az egyik leggyakoribb módszer az unokázás, amikor telefonon felhívják az idős áldozatot és azt állítják, balesetet szenvedett vagy bajba került az unokája, esetleg más hozzátartozója, és sürgősen pénzre van szüksége. A másik gyakori módszer, amikor villany- vagy gázóra-leolvasónak adják ki magukat, vagy más ürüggyel jutnak be a lakásba. „Bár már egyre több olyan esetről tudunk, amikor a nyugdíjasok nem hagyták átverni magukat, de sajnos vannak, akik egy egész élet megtakarításait veszítik el” - tette hozzá a szóvivő.


TASR