Bűnösnek találta a bíróság Andrej Kiska korábbi államfőt!

2023. október 11. - 13:54 | Belföld

A Poprádi Járásbíróság szerdán bűnösnek találta Andrej Kiska korábbi köztársasági elnököt többrendbeli adócsalás ügyében.

Bűnösnek találta a bíróság Andrej Kiska korábbi államfőt!
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Kiskát a KTAG nevű cége ügyvezetőjével, Eduard Kučkovskýval együtt adócsalás folytatólagos bűntette miatt ítélte el a bíróság első fokon, a döntés nem jogerős.

Az ügyész 7-től 12 évig terjedő letöltendő szabadságvesztést javasolt mindkettőjükre vonatkozóan, valamint pénzbüntetést és tevékenységtől való eltiltást.

Andrej Kiskát a bíróság két év feltételes szabadságvesztésre ítélte, emellett pedig 15 ezer eurós pénzbüntetést kapott.

A vádlottak fellebbeztek az ítélettel szemben. Szlovákia újkori történelmében először fordul elő, hogy a köztársasági elnök hivatalából való kilépést követően vádlottként került a bíróság elé.

A vád szerint a cég jogtalanul igényelt vissza 155 ezer eurót 2013 júniusi és novemberi hónapjára, valamint 2014 áprilisára. Az eperjesi kerületi ügyészség 2022-ben emelt vádat – az ügyész kijelentette a bíróságon, hogy a KTAG olyan dokumentumokat iktatott be a könyvelésébe, amelyek nem képezték a vállalkozás tárgyát, hanem ezek Kiska választási kampányának költségeivel kapcsolatosak.

A bíróság azt vizsgálta, hogy a KTAG cég elkönyvelhette-e Kiska elnöki kampányának egyes költségeit. Kiska visszautasítja, hogy bűncselekményt követett el, az ügy mögött Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő bosszúját látja. Azzal is érvelt, hogy az üggyel megbízott két korábbi nyomozó szerint nem történt bűncselekmény, és csak a harmadik indított ellene büntetőeljárást. Fico korábban az ügy kapcsán azt mondta, az ártatlanság vélelme mindenkire vonatkozik, és a bíróság dönt.


(TASR/para)