Bűnösnek találta a bíróság az ismert ügyvédet és a SIS kémelhárításának egykori főnökét

2024. február 29. - 18:58 | Belföld

Korrupciós ügyben bűnösnek találta és elítélte a bíróság Ľubomír Arpášt, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) elhárítási részlegének volt vezetőjét a Babylon-ügyben. A Besztercebányai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) öt év börtönbüntetést szabott ki rá.

Bűnösnek találta a bíróság az ismert ügyvédet és a SIS kémelhárításának egykori főnökét
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az ugyanebben az ügyben megvádolt František Polák ügyvédet közvetett korrupció miatt 30 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a szenátus.

A bíróság felmentette a vádlottakat a zsarolás és a bűncselekményből származó pénz tisztára mosásának vádja alól. A döntés nem jogerős, az ügyész fellebbezett az ítélet ellen.

Ez a megoldás sem az ügyészségnek, sem a védelemnek nem felel meg igazán, úgy gondolom, van helye a fellebbezésnek. Elvileg örülünk, hogy a korrupciós bűncselekmény tényét elismerték. Nagyon pozitív meglepetés volt számomra, hogy a bíróság a vádlott által bemutatott felvétel alapján is részletesen vizsgálta Ľudovít Makó tanú szavahihetőségét" - jelentette ki a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyésze, aki záróbeszédében összességében több mint 20 év börtönt kért a vádlottakra.

Ľubomír Arpášt František Polákkal és Ľubomír T.-vel együtt a Babylon-ügyben folytatólagosan elkövetett zsarolás, pénzmosás és vesztegetés bűntettével vádolták. A vádirat szerint a három férfi Pavol Konkoľt, a Podtatranská hydina vállalat tulajdonosát megzsarolta, Konkoľ ellen egy másik bűncselekményben folyt büntetőeljárás. A vád szerint a zsarolók pénzt követeltek az üzletembertől annak fejében, hogy a rendőrség ne vizsgálja a cégei gyanús ügyeit. A vádirat szerint szervezett csoportként működtek.

A bíróság Ľubomír Arpášt, a SIS volt tisztjét bűnösnek találta abban, hogy pénzt ajánlott fel Ľudovít Makónak, a Pénzügyi igazgatóság bűnüldöző osztálya volt vezetőjét azért, hogy eltussolja az üzletember ügyeit. František Polákot bűnösnek találta a bíróság abban, hogy 600 ezer eurót kért Konkoľtól a Pénzügyi igazgatóság és más érdekeltek számára. A bíróság szerint a zsarolás és a bűncselekményből származó jövedelmek tisztára mosásának vádját nem lehetett bizonyítani, ezért ezek alól felmentette a vádlottakat.

„Ami ezeket a különösen súlyos bűncselekményeket illeti, nem lehet őket bizonyítani. A harmadik bűncselekménnyel kapcsolatos ítéletet tiszteletben tartjuk, fellebbezést nyújtunk be ellene" - mondta Ľubomír Arpáš ügyvédje.

A csütörtöki főtárgyalás elején a ŠTS azokat a hangfelvételeket vizsgálta, amelyeket Ľubomír A. vádlott még 2022 második felében mutatott be a bíróságnak ártatlansága bizonyítékaként. A szenátus 2023 őszén, a záróbeszédek és az utolsó szó jogán tett felszólalások elhangzása után rendelte el a felvételek szakértői vizsgálatát. A szakvélemény szerint, amelyet csütörtökön olvastak fel a tárgyalóteremben, manipulációra utaló jeleket nem találtak a hangfelvételeken. A felvételeken nem beszélnek a kenőpénzről, de a bíróság elfogadta őket bizonyítékként, amelyek alátámasztják Makó vallomását, miszerint a SIS volt tisztségviselője egy papírlapra írta fel a konkrét összeget.

„Nem látok megalapozott bizonyítékot arra, hogy ügyfelem Ľudovít Makó jelenlétében 200 vagy 300 ezer eurót írt volna fel egy papírlapra, amelynek nincs nyoma a bűnügyi aktában, és a felvételen sem hangzik el szám vagy név. Ezért ebben az ügyben biztosan fellebbezni fogunk" - zárta Ľubomír Arpáš ügyvédje.

TASR