Bűnösnek találta a bíróság Peter Kažimírt, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét

2023. április 13. - 11:59 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság bírója, Milan Cisarik bűnösnek találta a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnökét, Peter Kažimírt, a Smer-SD korábbi pénzügyminiszterét vesztegetés bűntettében.

Bűnösnek találta a bíróság Peter Kažimírt, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Kažimír a Pénzügyi Igazgatóság volt vezetője, František Imrecze megvesztegetésének ügyében találták bűnösnek.

A bíró április elején 100 ezer eurós büntetést szabott ki a jegybank elnökére, az összeg be nem fizetése esetén pedig kétéves szabadságvesztés vár rá – közölte a Sme napilap.

A döntés egyelőre nem jogerős, ha viszont Kažimír vagy Speciális Ügyészség nem fellebbezik, jogerőre emelkedik. Erre azonban valószínűleg egyelőre nem kerül sor, Kažimír ugyanis az elejétől kezdve tagadja a bűnösségét, a Speciális Ügyészség szerint viszont súlyosabb büntetést érdemel.

Fico volt pénzügyminiszterét tavalyelőtt októberben gyanúsították meg korrupciós bűncselekmény, vesztegetés bűntette miatt. Decemberben Daniel Lipšic speciális ügyész elutasította a panaszát, a jegybankelnök ezért úgy döntött, hogy a Főügyészséghez fordul, és indítványozza az eljárás leállítását a jól ismert 363-as paragrafusra hivatkozva.

Akkor Maroš Žilinka főügyész az említett paragrafusra hivatkozva megszüntette az eljárást Kažimír ellen, az ügyészség viszont idén februárban vádat emelt ellene ugyanebben az ügyben.

A bűncselekmény adóügyi eljárásokhoz kapcsolódik. A vád szerint Kažimír egyfajta futár szerepét töltötte be, és 50 ezer euró értékű kenőpénzt tartalmazó borítékot adott át František Imreczének. Erről Imrecze vallott, aki együttműködik a rendőrséggel.

A Smer többi jelöltjével ellentétben Kažimír továbbra is magas beosztásban van, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke. A bíróság mostani döntése azt jelenti, hogy olyanannyira erősek és egyértelműek a bizonyítékok ellene, hogy az ügyet fő tárgyalás nélkül le lehetett zárni. Ez egy általános eljárás, amikor a bíróság felgyorsítja az ügyet, amennyiben az teljesen egyértelmű.


(SME)