Bűnösnek találták Kotlebát, 4 év és 4 hónap letöltendőre ítélték a ĽSNS elnökét

2020. október 12. - 19:53 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság bírónője bűnösnek találta Marian Kotlebát, az ĽSNS elnökét az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye ügyében. Az ítélet nem jogerős, a Legfelsőbb Bírósághoz lehet benyújtani a fellebbezést.

Bűnösnek találták Kotlebát, 4 év és 4 hónap letöltendőre ítélték a ĽSNS elnökét
Fotó: TASR

Ružena Sabová bírónő a több mint kilenc órán át tartó hétfői tárgyalást követően 4 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Marian Kotlebát az 1488 eurós csekkek ügyében. Büntetését a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A bírónő szerint Besztercebánya megye akkori elnökeként visszaélt a pozíciójával. „Ezeknek a számoknak csak bizonyos körülmények között van jelentésük, tehát ha kimutathatók az extrémizmus jelei” – jelentette ki az indoklás keretében a bírónő. Hozzátette: a bíróság azt vizsgálta, hogy az ĽSNS elnöke esetében felmerültek-e ilyen körülmények. A szakértők megerősítették, hogy a 14-es és a 88-as szám a szélsőjobb nemzetközi jelképe.Kotlebának egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, ugyanis minden bizonnyal fellebbezni fog a Specializált Büntetőbíróság ítélete ellen, ezért az ügyről a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találja, Kotleba elveszíti képviselői mandátumát.

A bíróság szerint az ĽSNS elnöke 2017-ben követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három, támogatásra kijelölt családnak 1488 eurós jelképes csekkeket nyújtott át. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint az 1488-as szám neonáci jelkép. A 14-es egy David Lane nevezetű amerikai fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

Az ügyész azt javasolta, hogy a Speciális Büntetőbíróság bírója állapítsa meg Kotleba bűnösségét az alapvető emberi jogok és szabadságjogok eltiprását célzó csoportok támogatásának ügyében. A büntető törvénykönyv ezt 4-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel "jutalmazza".

Politológus: „Áttörés ez az ítélet“

Aneta Világi, a Comenius Egyetem nemzetközi kapcsolataiért felelős dékánhelyettese a Paraméternek nyilatkozva „áttörésnek” nevezte az ítéletet.

„Ez egy áttörés, hiszen a mai ítélet a legelső alkalom, amikor egy szlovák bíróság ilyen ismert és politikailag angazsált közéleti személyiséget marasztalt el szélsőségesség miatt“ – nyilatkozta az ítélethirdetés után a politológus.

„Annak ellenére, hogy Szlovákiának már eddig is minden jogi eszköze megvolt a szélsőségesség elleni küzdelemhez, a gyakorlatban ezeket nagyon nehéz volt érvényre juttatni. Az ĽSNS mindig azt állította magáról, hogy semmiképp sem nevezhetőek szélsőségeseknek, és őket nem lehet ezzel a váddal illetni. Ez az ítélet bebizonyította, hogy tévedtek” – mondta Aneta Világi.


TASR/para