Büntetés fenyeget több dél-szlovákiai önkormányzatot a tesztelés kapcsán

2020. november 3. - 15:17 | Belföld

Megsértették a nyelvi jogokat egyes dél-szlovákiai önkormányzatok – mondta a Paraméternek Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos.

Büntetés fenyeget több dél-szlovákiai önkormányzatot a tesztelés kapcsán
Bukovszky László (Fotó: Juhász László)

„A kisebbségi nyelvhasználati törvényt sértették meg azok az önkormányzatok, amelyek nem tájékoztattak magyarul is az országos koronavírus-tesztelés kapcsán” – nyilatkozta portálunknak Bukovszky.

Elmondta, a törvény megköveteli, hogy az állampolgárok vagyonára, egészségére és biztonságára vonatkozó információkat a kisebbségek által lakott helyeken az államnyelven kívül a kisebbség nyelvén – esetünkben magyarul – is közzé kell tenni. Ez maradt el több helyen is, mutatott rá a kormánybiztos.

Bukovszky nem akarta konkrétan megnevezni, mely településeken hiányzott a magyar felirat, csak annyit közölt, hogy a Dunaszerdahelyi, a Galántai, az Érsekújvári és a Vágsellyei járás több településén történt törvénysértés.

„Az érintettek biztosan tudják, hogy mely településekről van szó” – fogalmazott a kormánybiztos.

Bukovszkytól megtudtuk, ő hivatalból ugyan nem indíthat eljárást a törvényszegők ellen, azonban ha egy ilyen beadvány érkezik a hivatalába, akkor köteles lesz megkezdeni az eljárást, melynek során akár 2500 eurós büntetést is kiróhatnak azokra, akik nem tájékoztattak magyarul a tesztelés során.

„Ez nem csak a magyar településekre vonatkozott, hiszen ruszin aktivistáktól olyan tájékoztatást kaptam, hogy a ruszinok lakta falvakban szinte teljes egészében hiányzott a kisebbségi nyelvű tájékoztatás” – pontosított Bukovszky.

Mivel a Dunaszerdahelyi járásban a hétvégén megismétlik a tesztelést, a szóban forgó önkormányzatoknak még van lehetőségük a mulasztások korrigálására.

-jéel-