Büntetés szabható ki, ha vakcinázás során valakit jogtalanul előnyben részesítenek

2021. január 19. - 10:41 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő hétfőn aláírta a világjárvány második hullámára reagáló törvénycsomagot. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta kedden.

Büntetés szabható ki, ha vakcinázás során valakit jogtalanul előnyben részesítenek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egyik módosítás értelmében 10 ezer eurós büntetés szabható ki abban az esetben, ha a COVID-19 elleni vakcinázás során valakit jogtalanul részesítenek előnyben, ignorálva az egészségügyi minisztérium által meghatározott sorrendet. A védőoltás beadható lesz az orvosi rendelőkön kívül is. Módosul a közbeszerzési törvény is.

Az egyik módosítás értelmében a jövőben ott is lehet tesztelni, ahol nincs orvosi rendelő vagy mobil mintavételi hely. Újabban az egészségügyi asszisztens szakon tanuló harmad- és negyedéves, 18 évnél idősebb diákok önállóan, egészségügyi dolgozó felügyelete nélkül is elvégezhetik a szűrővizsgálatot. Az egészségügyi dolgozók önkéntesként is gyakorolhatják a hivatásukat.

A gazdasági mozgósításról szóló törvény értelmében a jövőben hatékonyabban követelhetik a gazdasági mozgósítás szubjektumaitól a kötelességeik teljesítését az élet és az egészség védelmében.

Pontosítják az állam tulajdonát képező ingóságok közérdekből történő kezelésére vonatkozó szabályokat is, ezen belül az olyan állami ingóságok adományozására vonatkozó szabályokat, mint a védőfelszerelések, tesztek, oltások, egyéb gyógyszerek, egészségügyi felszerelések.

A munkaviszonyon kívüli munkavégzési megállapodás alapján fizetett bevétel – ha a munka a válságstáb által elrendelt óvintézkedések érvényesítésével, illetve a rendkívüli helyzet, a veszélyhelyzet vagy a szükségállapot kezelésével függ össze – nem fogja semmilyen módon befolyásolni a póttartásdíj, a rendszeres szociális segély vagy a súlyos egészségkárosodás kompenzálására nyújtott pénzbeli támogatás folyósítását.

Az álláskeresőket nem fogják kizárni az álláskeresők névjegyzékéből pusztán azért, mert segítenek a járványellenes óvintézkedések végrehajtásában, például országos tesztelés alkalmával, vagy az oltóállomásokon.

A törvénycsomagban az is szerepel, hogy ha megtelik a hazai kórházak kapacitása, és a pácienseket valamelyik szomszédos országban kell majd ellátni, a kezelés teljes költségét téríti az állam.

A mezőgazdaság a kritikus infrastruktúra részét fogja képezni. A válságkezelő intézmények struktúrájához fognak tartozni a megyei önkormányzatok is, mint polgári védelmi feladatokat ellátó szervezetek. Módosulnak a veszélyes egészségügyi hulladék kezelésére vonatkozó szabályok is.


(TASR)