Büntetőeljárás indult, amiért a rendőrfőkapitány leállíttatta a NAKA-nál tartandó nyomozást

2021. július 29. - 08:45 | Belföld

Peter Kovařík országos rendőrkapitány adta utasításba, hogy a belügyminisztériumi főfelügyelőség állítsa le a NAKA-nál tartandó nyomozást. Az ügyészség lépett - tudta meg a Markíza.

Büntetőeljárás indult, amiért a rendőrfőkapitány leállíttatta a NAKA-nál tartandó nyomozást
Peter Kovařík országos rendőrkapitány (Fotó: TASR)

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, Rastislav Remeta büntetőeljárást kezdeményezett az inspekció leállítása miatt, mégpedig köztisztviselői hatalommal való visszaélés és a nyomozás akadályozásának gyanújával. Azt egyelőre nem kommentálták, hogy konkrétan Kovaříkot gyanúsítottként kezelik-e, csak annyit közöltek, hogy egyelőre az ügy minden körülményét meg kell vizsgálniuk.

Az inspekció annak ügyében vizsgálná a NAKA-t, hogy felmerült, nyomozók befolyásolhattak bizonyos tanúkat az utóbbi időben folytatott nagyobb rendőrségi ügyekben. Kovařík ugyanakkor azzal védekezett, hogy a nyomozást le kellett álítania, mivel annak egyik vezetője, Diana Santusová személye is kételyeket ébreszt. Az ügyészség viszont utóbbi esetben mindent rendben talált.

Mindennek kapcsán már meg is szólalt a Peter Pellegrini által vezetett Hlas-SD. Szóvivőjük, Patrícia Medveď Macíková közöte, hogy ez már elegendő indok arra, hogy Kovařík távozzon a pozíciójából és vele együtt követelik Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter lemondását is, valamint azt, hogy Igor Matovič OĽaNO-elnök is viselje ennek következményeit - őt tartják ugyanis az egész manipulációs ügy kitervelőjének.

(TVnoviny.sk)