Büntetőfeljelentést tett Ladislav Bašternák vagyonának ügyében a Pozsonyi Járási Hivatal

2020. szeptember 9. - 20:12 | Belföld

Büntetőfeljelentést tett a Főügyészségen a Pozsonyi Járási Hivatal Ladislav Bašternák elítélt vállalkozó vagyona kapcsán.

Büntetőfeljelentést tett Ladislav Bašternák vagyonának ügyében a Pozsonyi Járási Hivatal
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Hűtlen kezelés, a csődeljárás akadályozása, a hitelező megkárosítása, hivatali jogkörrel való visszaélés és a köztisztviselők munkájának akadályozása gyanúja miatt tettek feljelentést - tájákoztatta a TASR hírügynökséget Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója.

A járási hivatal véleménye szerint az elítélt vállalkozó vagyonát, amit átmenetileg a Pozsonyi Járási Hivatal kezel, a hivatal korábbi vezetése alatt úgy kezeltek, hogy „legalább részben meghiúsították vagy jelentősen akadályozták az ítélet végrehajtását”. A járási hivatalokat felügyelő belügyminisztérium megvizsgálta az ügyet, és úgy döntött, külső jogi szolgáltatók munkáját veszi igénybe. Júniusban a Pozsony I. Járásbíróság zárolta Bašternák vagyonát, amelyet vitatható módon ruházott át hozzátartozóira és más személyekre.

Lenka Ivanová, az akkori vagyongondnok ígérete ellenére nem nyújtott be keresetet azzal kapcsolatban, hogy a csődeljárás során nem teljesültek a törvényes feltételek. Mivel a vagyongondnok a bíróság ítélete alapján megsértette törvényből adódó kötelességét, a járási hivatal június 15-én javasolta a bíróságnak a felmentését és új vagyongondnok kinevezését.

Az új vagyongondnokot, Martin Sečanskýt augusztus 28-án nevezte ki a bíróság.

TASR