A bűnüldözés és az igazságszolgáltatás harca folytatódik: Gyanúsított lett az országos rendőrfőkapitányból!

2021. augusztus 26. - 18:30 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség csütörtökön hivatali visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűntette miatt büntetőeljárást indított Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány ellen.

A bűnüldözés és az igazságszolgáltatás harca folytatódik: Gyanúsított lett az országos rendőrfőkapitányból!
Peter Kovařík országos rendőrfőnök (Fotó: TASR)

Szlovákiában Kovařík az első olyan országos rendőrfőnök, aki ellen úgy indult büntetőeljárás, hogy még viselte ezt a tisztséget.

Peter Kovařík ellen azért indult eljárás, mert meghiúsította azt a a július végi akciót, mely során a rendőrök által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló belügyminisztériumi inspekció őrizetbe vett volna két alvilági személyt, Matej Zemant és Peter "Tigris" Petrovot. Utóbbit később ettől függetlenül - egy közbeszerzésekkel összefüggő maffiaügy miatt - előzetes letartóztatásba került, előbbi pedig jelenleg Horvátországban tartózkodik, ahol menedékjogért folyamodott.

Az inspekció eredetileg hamis tanúzás miatt nyomozott az említett személyek ellen. Az eset főszereplője Dömötör Csaba alvilági figura volt, aki hazudott egy korábbi vallomásában. Ő beismerte tettét (azóta már el is ítélték), a másik két személyt azonban aznap már nem sikerült őrizetbe venni, mert Kovařík leállította az akciót.

A rendőrfőnök már korábban is elmondta, hogy helyes volt leállítani az inspekció július végi bevetését. Állítása szerint ugyanis az inspekció illetékes nyomozócsoportjának vezetője, Diana Santusová belső előírásokat szegett meg, és nem kapott hozzájárulást az illetékes felettesétől a bevetés lebonyolítására. Miután a parancsot követően, másfél óra múlva a rendőrfőnök jóváhagyását adta a művelet folytatására, a célszemélyeket már nem tudták őrizetbe venni.

Az országos rendőrfőkapitányt már ki is hallgatták, és hivatalosan panaszt tett a gyanúsítás ellen.

"Megerősíthetem, hogy az ügyész ma átadta nekem a gyanúsításról szóló dokumentumot. Vallomást tettem, de a vádakkal egyáltalán nem értek egyet, és panaszt tettem ellenük, ahogy elfogultsági indítányt adtam be a Pozsonyi Kerületi Ügyészség minden ügyésze ellen. Úgy tekintek az egész ügyre, mint a rendőrség elleni nyomásgyakorlásra, amiért a NAKA nagy ügyeket vizsgált"

- nyilatkozta Peter Kovařík

Amennyiben az előkészítő eljárást követően az ügy bíróságra kerülne, és bebizonyosodna, hogy a bűncselekmény elkövetésére sor került, hivatali visszaélés esetén kettőtől öt évig terjedő büntetési tételekkel lehet számolni. Amennyiben súlyosbító körülmény is fennál, úgy akár 12 évig tartó szabadságvesztésig is terjedhet a büntetés.

Egyelőre kérdéses azonban, hogy valóban bűncselekményről lehet-e beszélni, hiszen az utóbbi időben komoly belharc indult a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás szereplői között az utóbbi időben vizsgálati fogságba kerülő "nagyhalak" ügyei miatt. Szakértők szerint a két oldal között az a különbség, hogy míg egyik szabad kezet ad a rendőrségnek, és így a nyomozók látókörébe kerülhetnek exrendőrök, politikusok, és azok háttéremberei is, a másik fél abban érdekelt, hogy ne menjen végbe ez az elszámoltatás.

(TASR/parameter)